
Om du forestiller deg et fat med sushi, er det ikke usannsynlig at du ser for deg en dose ris med laks på toppen. Men visste du at selv om sushi er en gammel asiatisk tradisjonsrik rett, så er sushi med laks et nyere konsept, som faktisk kommer fra Norge?

Tryggere å spise i Norge
Selv om det er laks i stillehavet rundt Japan, har den ikke blitt brukt til sushi fordi den ofte er plaget av parasitter. Atlanterhavslaksen har ikke dette problemet, og kan trygt spises rå. Til tross for dette var japanerne overbevist om at laks, uavhengig av hvor den kom fra var, var farlig å spise rå. Dette likte ikke norske eksportører. For norsk fiskeindustri er Japan et lukrativt marked, ettersom de betaler opp til 5 ganger så mye for rå fisk som andre land.

Norsk sushidelegasjon
Gjennom 80-tallet sendte Norge delegasjoner med fryseposer fylt opp med laks ned til Japan. De satte opp møter med japanske kokker og restauranteiere for å overbevise dem om å prøve norsk laks. Etter et langt strev av de norske lobbyistene ble det i 1995 kulturelt akseptert slik vi ser i dag. Nå kan vi trygt si at laks er en essensiell del av sushimenyen.
