
Til tross for at vi har hatt en lang kuldeperiode i store deler av landet, blir vinterens lengde stadig kortere. Både i Tromsø og Oslo er vinteren blitt 22 dager kortere.
En kuldeperiode som den vi har vært inne i nå blir mer og mer uvanlig. Årsaken er at klimaendringene gjør det stadig varmere i Norge, noe som særlig går ut over vinteren.
Selv om vi har variasjoner i været fra år til år, er det dette som er den langsiktige trenden, ifølge klimaforsker ved Meteorologisk institutt, Helga Therese Tilley Tajet.
– Det vil være noen kalde vintre også i årene framover, men de blir ikke like kalde som de pleide – og de vil komme sjeldnere og sjeldnere, sier Tajet.
Mildere vintre i hele landet
I Oslo var det i gjennomsnitt 118 vinterdager i perioden 1961-1990. De siste tredve årene, fra 1991 til 2020, er antall vinterdager nede på 96. Det er 22 færre dager.
Vi regner vinterdager fra første dag med temperatur under 0 grader, til siste dag med temperatur under 0.
– Vinteren blir kortere både i sør og i nord. I Tromsø var det tidligere 160 vinterdager i snitt, mens det nå er 138 dager. Det er også en reduksjon på 22 dager. Det er lokale variasjoner, men vinteren har generelt blitt kortere fordi temperaturen øker i hele landet.
I Bodø har vinteren blitt redusert med 48 dager.
Et av stedene med minst endring er Røros. Der har antall vinterdager kun blitt redusert med to dager.
– Så hvis du er glad i vinteren, er dette stedet å bo. Selv om det har blitt varmere her også, er det fortsatt mange kalde vinterdager med temperatur på minussiden av gradestokken, sier Tajet.
Foto: En islagt fjord på Jørpeland i Ryfylke. Foto: Tine Kvam