
22. Juli, NRK TV

Verdig. Skånsom. Og ekstremt sterk fiksjonsserie fra Pål Sletaune og Sara Johnsen satt til 22. juli 2011, dagene før og året etter.
De forrige filmene om dette temaet var imponerende på hvert sitt vis, men for å være ærlig klarte verken Erik Poppe eller Paul Greengrass helt å overbevise meg om hvorfor vi skal dramatisere dette stoffet nå.
Serien føles langt mer formålsfull, med sitt fokus på politi, presse og helsevesen, dette apparatet som må rykke inn og holde bæresøylene oppe når hele samfunnet synes å rakne.
Uten å levere enkle svar på komplekse dilemmaer illustrerer den hvilke farer de forskjellige institusjonene står overfor, fra tellekant-fokus til berøringsangst, og hvor viktig det er at de ikke kompromitteres.
Serien er grusom og vond, til tross for at de knapt viser gjerningsmannen eller selve handlingene. Konsekvensene av dem, derimot, slipper du ikke unna. Proceed with caution. Men proceed.
Se serien her.
The Magicians, HBO Nordic

Har du en soft spot for tryllekunst og de som utøver den, behøver du ikke lete lenger for din neste tv-serie.
«The Magicians» starter med at en ung nerd lar seg innrullere på en tryllekunstnerskole, og oppdager at magien som er en sentral komponent i hans favoritt-bøker ikke bare eksisterer i virkeligheten – men utgjør en stor fare for menneskeheten.
Litt Harry Potter-ish, ja, men likevel ganske fjernt fra Galtvort på de fleste måter. Serien er forholdsvis voksen til å tilhøre young fantasy-segmentet, med en mørk og kynisk tone. Og krass humor som løfter underholdningsverdien veldig.
Serien er basert på den populære romantrilogien av Lev Grossman, men er nå inne i dette farlige landskapet der alt av originalmateriale er brukt opp, og serieskaperne må dikte videre på egenhånd. Det ser de inntil videre ut til å klare utmerket.
Se serien her.
If Beale Street Could Talk, Viaplay

Fargerik, suggerende, elektrisk filmatisering av James Baldwin-roman fra regissør Barry Jenkins («Moonlight») og med Regina King («American Crime», «Watchmen») i Oscar-nominert birolle.
På ikke-lineært vis fortelles historien om Tish og Fonny, et ungt par i New York på 70-tallet. Livene deres forsures av den iboende rasismen i såvel politistyrken som på boligmarkedet.
Heldigvis finnes det lyspunkter. Men parets fremtidsplaner går ettertrykkelig i dass når Fonny anklages for voldtekt og feilaktig pekes ut i en vitnekonfrontasjon.
Dermed starter Tish’ desperate kamp for å renvaske samboeren. Det er kjernen i det som er en bergtagende filmopplevelse du ikke bør gå glipp av.