Vanlige spørsmål om forbrukslån og andre typer usikrede lån

Radio Metro24. april 20208min0
utregne

Usikrede lån leveres i mange forskjellige utgaver. Det inkluderer eksempelvis forbrukslån, kredittkort, avdragskjøp i butikk og mikrolån. Disse har én ting til felles: Mangelen på sikkerhet.

Denne guiden gir svar på noen av de vanligste spørsmålene mange stiller om usikrede lån i Norge. Dette inkluderer:

  • Hva som kreves for å få innvilget lån.
  • Noen fordeler og ulemper med finansieringstypen.
  • Begrensninger på pengebruk.
  • Hvilke renter som gis på usikret finansiering.

Hva som kreves for å få et usikret lån

Det er mulig å søke forbrukslån både hos både ordinære banker, såvel som det man kaller for spesialistbanker. Den siste gruppen med banker er de som tilbyr finansiering så lenge man kan stille sikkerhet for lånet i egen eiendom.

Når man søker om forbrukslån stilles det flere krav til søkeren. For det første må man være over 18 år, der flere långivere krever at man har fylt minst 23 år. Man må i tillegg ha en viss inntekt, som regel på minst 200.000 kr per år, og eventuell gjeld må ikke overstige netto inntekter med 500%. 

Man må i tillegg være norsk statsborger hos majoriteten av bankene, enda noen tillater utlendinger å søke, såfremt de har betalt skatt og står oppført i folkeregisteret.

Du finner mer informasjon om kravene til å søke forbrukslån uten sikkerhet på låneportalen forbrukslån.no/, hvor du i tillegg kan lese om kravene hos hver enkelt bank.

Hos utvalgte banker kan man også søke om et usikret lån selv om man har vært uheldig og fått én eller flere betalingsanmerkninger. I slike tilfeller må man stille pant i fast eiendom, hvorpå banken utbetaler et nytt lån til refinansiering av gammel gjeld.

Fordeler og ulemper med lånetypen

Forbrukslån kan i noen tilfeller regnes som en praktisk løsning hvis man har et umiddelbart finansieringsbehov. Samtidig er det er også en del ting man bør være oppmerksom på før man søker. Renten er ofte høy og bankene krever kostbare gebyrer ved etablering. Det er også lett å falle for fristelsen med å ta opp mer lån enn man egentlig behøver.

Det er mange grunner til at nordmenn tar opp forbrukslån. En viktig årsak er at pengene kan brukes slik man selv ønsker, uten at banken legger ned egne føringer. Det står i kontrast til lån med sikkerhet, der banken dikterer hvilke kjøp man kan gjøre.

Før man går til det skrittet og godtar avtalen, er det et par ting man bør gjøre:

  • For det første bør man lage seg et budsjett, da det er viktig å ha kontroll på inntekter og utgifter.
  • For det andre bør man hente inn pristilbud på lån fra flere banker slik at man mottar lavest mulig rente.

Andre typer usikret kreditt

Andre typer usikret kreditt inkluderer kredittkort og avbetalingskjøp gjort i butikken. Disse krever heller ikke sikkerhet i fast eiendom, men har til gjengjeld litt andre vilkår enn vanlige forbrukslån.

For det første vil kredittkort i gjennomsnitt koste deg mer i renter, hvor det er vanlig å betale over 20% per år. Nedbetalingstiden kalkuleres også på en litt annen måte, gitt at kredittkortene har en såkalt rentefri tilbakebetalingsperiode. Det betyr at man ikke betaler renter innen en viss tidsramme, såfremt man sletter hele lånet før det utløper.

Nedbetaling av lån

Når man søker om et forbrukslån og får det innvilget, skal man etter en måneds tid begynne å betale det tilbake.

Bankene lar deg velge en nedbetalingstid på mellom 1-5 år, enda du kan slette gjelden din kjappere uten at det medfører noen økonomiske konsekvenser.

De månedlige kostnadene (terminbeløpet) vil variere alt etter hvor lang nedbetalingstid du velger, samt lånets effektive rente. Lånesummen vil også ha en innvirkning på lånets totalkostnad, da store lån som oftest har en lenger nedbetalingstid.

Når man skal betale tilbake lånet kan det være greit å opprette avtalegiro, som de aller fleste banker og andre aktører tilbyr. Man kan også legge inn det månedlige beløpet som fast trekk i nettbanken, for da slipper man å huske på å betale lånet hver måned. 

Man kan hos flere banker få avdragsfrie perioder, da ofte en måned av gangen med noen måneders mellomrom. Dette krever imidlertid at man har overholdt de månedlige betalingene.

Hva man bør vite

  • For å få innvilget et forbrukslån må man være minst 18 år og stå oppført i folkeregisteret.
  • Har du betalingsanmerkning er det kun en liten gruppe banker som kan hjelpe (såfremt du kan stille sikkerhet med egen eiendom).
  • Forbrukslån leveres uten krav til bruksområde.
  • Renten er en god del høyere enn sikrede lån.

Våre radiokanaler

Kontakt oss

Hovedkontor i Oslo:
Tlf: 21 55 59 10
Adresse: Skippergata 33, 0154 Oslo

Om Radio Metro

Radio Metro AS

Org. Nr. 959 380 708

Ansvarlig redaktør: Bjørn-Martin Brandett

Personvernavtale

© 2024 Radio Metro AS. All rights reserved.