– Urovekkende

Tiril29. juni 20234min0
pexels-nubia-navarro-(nubikini)-386024

Andelen syklister som bruker hjelm står stille. Det bekymrer Trygg Trafikk. – Det er veldokumentert at hjelm gir den beste beskyttelsen i en ulykke. Da er det urovekkende at ikke hjelmbruken øker mer.

Trygg Trafikk og Tryg Forsikring undersøker årlig, gjennom en landsrepresentativ undersøkelse fra YouGov, nordmenns bruk og holdninger knyttet til sykkelhjelm.

De liker dårlig at utviklingen står på stedet hvil. For fremdeles er det bare 69 prosent som sier at de alltid eller oftest bruker sykkelhjelm.

– Vi er glade for at de fleste forstår hvor viktig det er å bruke sykkelhjelm. Samtidig ser vi år etter år at altfor mange fortsatt slurver eller rett og slett bare lar være å bruke hjelm, sier kommunikasjonsrådgiver i Trygg Trafikk, Ann-Helen Hansen.

Sannheten er nemlig at 15 prosent sjelden bruker hjelm, og 13 prosent sier de aldri gjør det. Det betyr at mer enn 1 av 4 av norske syklister er dårlige til å bruke hjelm.

– Denne utviklingen har stått mer eller mindre på stedet hvil i flere år. Samtidig har antall hodeskader, som følge av sykkelulykker, behandlet ved Ullevål sykehus økt dramatisk de siste 10 årene. Det er bekymringsfullt når vi vet at mange alvorlige hodeskader kunne vært unngått hvis de hadde brukt sykkelhjelm, sier Hansen.

– Den beste forsikringen

Glemsomhet, korte sykkelturer, praktiske årsaker, hårsveis og tiltro til egne evner. Det er noen av unnskyldningene folk oppgir for å droppe hjelm. Kommunikasjonsrådgiver Torbjørn Brandeggen i Tryg Forsikring er tydelig på at det ikke finnes gode grunner til å sykle uten hjelm.

– Det er så enkelt som at sykkelhjelm er det eneste som beskytter hodet hvis ulykken er ute. Det er rett og slett den beste forsikringen du kan ha som syklist. Alle de som ender på legevakten uten hjelm har en unnskyldning. Det hjelper lite når ulykken er et faktum. Gjør det til en vane å ta på hjelmen når du setter deg på sykkelen, sier Brandeggen.

Dokumentert effekt

At hjelm virker er, ifølge Trygg Trafikk, veldokumentert både i Norge og i Sverige. Analyser av data fra sykkelskader behandlet ved Oslo Universitetssykehus, viser nemlig at risikoen for alvorlig hodeskader ble redusert med 71 prosent ved bruk av sykkelhjelm.

– Det demonstrerer bare at hjelm har effekt! Antall sykkelskader er et langt større samfunnsproblem enn de fleste er klar over. For det første registreres kun de færreste sykkelulykkene i den offisielle ulykkesstatistikken og dermed får ikke dette like stor oppmerksomhet som det fortjener. Når vi i tillegg vet at ulykkene først og fremst er eneulykker så må man prioritere bedre infrastruktur for syklende, og aller viktigst, økt hjelmbruk. Dette er ulykker som rammer folk flest på vei til og fra jobb, avslutter Hansen i Trygg Trafikk.

Våre radiokanaler

Kontakt oss

Hovedkontor i Oslo:
Tlf: 21 55 59 10
Adresse: Skippergata 33, 0154 Oslo

Om Radio Metro

Radio Metro AS

Org. Nr. 959 380 708

Ansvarlig redaktør: Bjørn-Martin Brandett

Personvernavtale

© 2024 Radio Metro AS. All rights reserved.