Tining av kjøtt trenger ikke ta lang tid!

Radio Metro7. september 20195min0
rural-dish-meal-food-produce-frozen-1104397-pxhere.com

Tradisjonelt har den beste metoden for tinging av en fryst råvare å tine i kjøleskap over lang tid, men nyere forskning utført av forskningsinstituttet Nofima viser at det kan være gunstigere å tine raskt i kaldt vann.

Poenget er å hindre at vannet i kjøttet krystalliserer seg i det temperaturen synker eller øker. Krystallene bryter ned celleveggene slik at væsken i kjøttet lettere renner ut. For å hindre denne krystalliseringen må råvaren fryses ned hurtig. Men det betyr også at råvaren må tines hurtig. Skal du fryse ned en råvare er det lurt å dele den opp i så små porsjoner som mulig. Pakk inn råvaren slik at minst mulig luft er i pakken. Da fryses varen raskere enn om du putter en stor steik inn i ovnen. Da vil råvaren også tine raskere.

Et smart triks er å tilberede fryste råvaren direkte uten å tine varen først. Putt råvaren i ovnen på 80°, eller trekk en fiskefilet i godt krydret «kokevann» i en kasserolle. Spesielt om du tenker å lage «kokt» torsk er dette det beste.

Hvordan tilberede frossen fisk

Denne metoden kan også benyttes for kjøtt.

Til hverdag kan det fort hende at man kjøper fisk fra frysedisken. Men hvordan skal man tilberede den for optimalt resultat? Ett tips er å ikke tine fisken før den tilberedes. La fisken være i fryseren og tilbered fisken fra fryst tilstand. Dette er faktisk bedre enn å først tine fisken før tilberedning. Dette fordi fisken vil miste væske i tineprosessen. Den vil også miste væske i tilberedningsprosessen. Starter man tilberedningen direkte, slipper man dette.

Lag en kokebuljong som fisken kan trekke ferdig i. Du kan leke deg vilt med denne kokebuljongen, bruk det du har av krydder og grønnsaker. Når du bruker krydder er det lurt å bruke stilker og rester. Ikke bruk masse tørkede urter direkte i kokebuljongen. Dette vil feste seg på fisken og det blir kjedelig å få i munnen. Men du kan koke ut smaken på krydderet og sile det vekk før du bruker buljongen.

Du kan for eksempel bruke:

 • Løk i skiver (Fres alltid løken før du bruker den)
 • Gulrot i skiver (Husk å skrelle den først, skallet har bittersmak og det er ikke noe særlig)
 • Pepperkorn
 • Laurbærblad
 • Persille stilker (Også andre urtestilker kan brukes)
 • Kanelstang
 • Salt

Fres alltid løken først. Tilsett de andre krydderiene og grønnsakene. Ha på vann til det er tilstrekkelig til å dekke fisken. La kokebuljongen koke litt slik at smaken får utvikle seg. Smak til laken med salt.

Når du skal tilberede fisken:

 1. Kok opp buljongen.
 2. Tilsett den fryste fisken.
 3. Trekk kjelen vekk fra varmen. La kjelen stå på en plate som står på svakeste styrke.
 4. La fisken trekke på svak varme til fisken flaker seg. Om kokebuljongen holder 80 – 90 0C blir resultatet best. Tiden det tar er avhengig av størrelsen på fiskestykkene, men 10 -15 minutter er ikke helt usannsynlig.
 5.  Fisken er ferdig når den flaker seg fint. Dette skjer når fisken har oppnådd en kjernetemperatur på 55 0C.

Våre radiokanaler

Kontakt oss

Hovedkontor i Oslo:
Tlf: 21 55 59 10
Adresse: Skippergata 33, 0154 Oslo

Om Radio Metro

Radio Metro AS

Org. Nr. 959 380 708

Ansvarlig redaktør: Bjørn-Martin Brandett

Personvernavtale

© 2024 Radio Metro AS. All rights reserved.