Slik oppbevares julekakene: – Ikke alle som trives i boks

Linda Holzerland14. desember 20224min0
40abb0bb-1e8a-415e-92f7-89e6c48f4a5d

Julekakene bakes gjerne en stund i forkant, men hvor lenge holder de seg egentlig?

Dersom du baker selv er det det første du må huske på både for å bevare konsistens og holdbarhe; å avkjøle julekakene helt før de pakkes ned. Hvis de er varme når de pakkes i poser eller bokser vil det oppstå kondens og fuktighet. Det vil påskynde forvitring av julekakene fordi bakterier trives i et slikt miljø.

Avkjøl julekakene på rist – legg gjerne ett kjøkkenhåndkle over når de er lunkne hvis det er kaker som skal være litt seige eller myke.

Holdbarhet

I følge Opplysningskontoret for brød og korn kommer holdbarheten an på oppbevaringen. De aller fleste av småkakene til jul holder seg gode i skapet en måneds tid, mens smultbaksten smaker best innen 3-4 dager.
Vanlig god hygiene under bakingen er også viktig for god holdbarhet på baksten.

Sett i kjøleskapet

Foto: brodogkorn.no

Jernkakene, som goro og krumkaker, skal være krispy og oppbevares derfor best i en kakeboks av metall i kjøkkenskapet. Det gjelder også de julekakene som bakes i ovnen – pepperkaker, sirupssnipper, berlinerkranser og sandkaker er typiske slike kaker.

Smultbaksten er rik på fett, et næringsstoff som lett kan harskne, dermed kan smultringer, fattigmann og hjortebakkels med fordel oppbevares i plastposer i fryseren. Kakene bør tines på en rist i ovn når de skal spises. Om du skal spise smultbaksten innen en 3-4 dager kan de oppbevares i plastpose eller tett boks. Husk å bruk plastposer som er beregnet på matoppbevaring.

 

To litt nyere kakeslagene til jul kokosmakroner og brune pinner skal gjerne være litt seige og kan oppbevares både i lukket glass, plast eller metall i

Foto: brodogkorn.no

kjøkkenskapet. En annen nykommer Sarah Bernhardt har mandelbunn og sjokolademousse og bør derfor oppbevares i en tett boks i kjøleskapet. Der kan kakene være holdbare opp til 1 uke.

Kransekake skal være seig og god og kan godt lages i god tid før jul og legges i plastposer i fryseren. Montering og glasur tas på når kaken skal spises.

Gjærbakst til jul er også blitt mer og mer populært, som julekake eller vørterbrød. Gjærbakst er best fersk, og bør enten bakes samme dag som den skal spises eller kvelden før og oppbevares i en matplastpose. Eller bak god tid i forveien og frys ned baksten.

Foto: brodogkorn.no

Våre radiokanaler

Kontakt oss

Hovedkontor i Oslo:
Tlf: 21 55 59 10
Adresse: Skippergata 33, 0154 Oslo

Romerike:
Adresse: Storgata 13A, 2000 Lillestrøm


Om Radio Metro

Radio Metro AS

Org. Nr. 959 380 708

Ansvarlig redaktør: Bjørn-Martin Brandett

Personvernavtale

© 2022 Radio Metro. All rights reserved.