
Julen er en høytid for tradisjoner, og tradisjoner skal vi ta vare på. Lukter, smaker og musikk er noe av det som lettest bringer frem minner, og i julen henter vi frem mange av de beste minnene fra barndommen. Surkål og kålrotstappe er de mest brukte tilbehørene til julemiddagen.
– Halvparten av Norges befolkning spiser svineribbe på julaften og fast følge til ribben er poteter og surkål, rødkål eller begge deler, men over halvparten av befolkningen vet ikke hvordan de kan lage surkål selv. Det er slett ikke så vanskelig, og hjemmelaget på julaften smaker ekstra godt, sier Toril Gulbrandsen, matfaglig rådgiver hos Opplysningskontoret for frukt og grønt.

Surkål
4 pers.
750 g hodekål
2 epler
1 ts salt
2 ts karve
2 ½ dl vann eller kraft
2 ts 7% eddik eller eplesidereddik
2 ts sukker
Del kålen i to og fjern eventuelle stygge blader og den grove stilken.
Snitt kålen fint opp og legg den lagvis med eplebåter, salt og karve i en kjele.
Tilsett vann eller kraft, kok opp og la alt trekke i ca. 45 minutter. Rør av og til.
Smak til med eddik og sukker.
Dersom du lager surkål av rødkål, så ha eddik med i kokevannet – da beholder kålen den vakre fargen.
Kålrotstappe
4 pers.
1 ½ kg kålrot
1 gulrot
2 poteter
2 dl fløte
2 ss smør
¼ ts muskat
Salt og pepper
Vask og skrell grønnsakene og skjer dem i biter. Kok grønnsakene møre i lettsaltet vann – hell av kokevannet, men ta vare på det.
Mos de kokte grønnsakene, ha i romtemperert smør,fløte og litt av kraften.
Smak til med salt, pepper og muskat.