Slik lager du julens klassiske tilbehør

Christian Gilsvik17. desember 20183min0
31a39c45-19f4-49a3-839e-89f978ec750e

Julen er en høytid for tradisjoner, og tradisjoner skal vi ta vare på. Lukter, smaker og musikk er noe av det som lettest bringer frem minner, og i julen henter vi frem mange av de beste minnene fra barndommen. Surkål og kålrotstappe er de mest brukte tilbehørene til julemiddagen.

– Halvparten av Norges befolkning spiser svineribbe på julaften og fast følge til ribben er poteter og surkål, rødkål eller begge deler, men over halvparten av befolkningen vet ikke hvordan de kan lage surkål selv. Det er slett ikke så vanskelig, og hjemmelaget på julaften smaker ekstra godt, sier Toril Gulbrandsen, matfaglig rådgiver hos Opplysningskontoret for frukt og grønt.

Kanskje du skal lage tilbehøret til ribba selv i år? Foto: Adobe Stock.

Surkål

4 pers.

750 g hodekål
2 epler
1 ts salt
2 ts karve
2 ½ dl vann eller kraft
2 ts 7% eddik eller eplesidereddik
2 ts sukker

Del kålen i to og fjern eventuelle stygge blader og den grove stilken.
Snitt kålen fint opp og legg den lagvis med eplebåter, salt og karve i en kjele.
Tilsett vann eller kraft, kok opp og la alt trekke i ca. 45 minutter. Rør av og til.
Smak til med eddik og sukker.
Dersom du lager surkål av rødkål, så ha eddik med i kokevannet – da beholder kålen den vakre fargen.

 

Kålrotstappe

4 pers.

1 ½ kg kålrot
1 gulrot
2 poteter
2 dl fløte
2 ss smør
¼ ts muskat
Salt og pepper

Vask og skrell grønnsakene og skjer dem i biter. Kok grønnsakene møre i lettsaltet vann – hell av kokevannet, men ta vare på det.
Mos de kokte grønnsakene, ha i romtemperert smør,fløte og litt av kraften.
Smak til med salt, pepper og muskat.

Våre radiokanaler

Kontakt oss

Hovedkontor i Oslo:
Tlf: 21 55 59 10
Adresse: Skippergata 33, 0154 Oslo

Romerike:
Adresse: Storgata 13A, 2000 Lillestrøm


Om Radio Metro

Radio Metro AS

Org. Nr. 959 380 708

Ansvarlig redaktør: Bjørn-Martin Brandett

Personvernavtale

© 2022 Radio Metro. All rights reserved.