Vi tar et «slag mot slag»

Tiril26. oktober 20236min0
processed-710E6B55-B912-43B3-9183-2B0EC22285A9-92615D6D-C4C5-420E-B3BD-47478C2824BE
                                                                                                                       Tiril og Stian fra MetroMorgen på hver sin side av leder i LFS, Roger Amundsen.

Vi tar et «slag for slag»!

I dag rammes 36 personer av hjerneslag, i morgen er det 36 nye, hvert år opplever ca 13.000 nordmenn å få hjerneslag.
Landsforeningen for slagrammede trenger nå flere medlemmer for å fortsette sitt arbeid.
Radio Metro tar et «slag mot slag» med Landsforeningen for slagrammede (LFS).

Send SMS med kodeordet SLAG til 2030 for å få vite mer om Landsforeningen for slagrammede.

Konkurransen er ferdig, og vinneren er trukket. 

Eller du kan registrere deg her!

Alle som melder sin interesse er med i trekningen av et drømmedøgn på Sommerro hotell i Oslo, med inngang til Vestkantbadet velvære og en 3-retters middag i Ekspedisjonshallen. Informasjon om premien finner du her: https://www.sommerrohouse.com/packages/sommerro-staycation/

 

 

 

 

 

Hvorfor skal du bli medlem?

I Norge får ca 13.000 hjerneslag i året, altså nesten to hjerneslag i timen hver eneste dag. I forbindelse med Verdens Slagdag 29. oktober ønsker vi i Radio Metro i samarbeid med LFS å rette søkelyset mot temaet og drive folkeopplysning i vår egen slagaksjon. Siden juni i 1998 har LFS jobbet for å spre informasjon, bedre behandlings og rehabiliteringstilbudet, samtidig informere om forebygging om ervervede hodeskader. Bli derfor medlem av LFS for å være med på å sette fokus på hjerneslag og drive folkeopplysning.

 

 

Hva er et hjerneslag?

Hjerneslag defineres av Verdens helseorganisasjon (WHO) som en plutselig oppstått fokal eller global forstyrrelse i hjernens funksjoner av vaskulær årsak som vedvarer i mer enn 24 timer eller fører til død.

Hjerneslag omfatter hjerneinfarkter (85-90%) som oppstår som følge av en blodpropp. Blodpropper kan oppstå i selve hjernen, i pulsårene på halsen, eller det kommer blodpropper fra hjertet som skyldes flimmer, uregelmessige slag eller klaffefeil. Blodpropp skyldes ofte åreforkalkning i blodkarene, som blokkerer for blodtilførselen til hjernen.

Hjerneblødninger (10-12%) som oppstår som følge av blødning ved at en blodåre i hjernen brister, og blodet danner en blodansamling i området som er rammet. I tillegg kommer hjernehinneblødninger (3-5%) som er en akutt blødning fra store og middelsstore pulsårer inne i skallen, men utenfor selve hjernen.

 

Hvem får hjerneslag?

Hjerneslag kan inntreffe alle aldre. De fleste som får hjerneslag er eldre mennesker. Det er likevel viktig å merke seg at en fel av slagpasientene er relativt unge mennesker selv om den aldersrelaterte insidensen synes å være ganske uforandret. Som en følge av økning i andelen eldre vil antall slag i Norge trolig øke med 50% i de neste 20-årene, hvis ikke forebygging av slag blir mer effektivt.

 

Hva er symptomer på hjerneslag?

Symptomene varierer og kan arte seg ved at en får lammelser, problemer med å snakke og se, hodesmerter eller at en bare blir svimmel. Symptomene må tas på alvor, da disse kan være forvarsel/uttrykk for et hjerneslag som er under utvikling.

Ved lammelse i ansikt eller arm, taleforstyrrelser eller språkforstyrrelser – ring 113!

 

Hvordan kan man redusere risikoen for å få hjerneslag?

Forebyggende råd mot hjerneslag består i å redusere, og dersom mulig gjerne påvirkningen av røyking, høyt blodtrykk og stress – og fokusere på regelmessig mosjon, spise sint og lytte til kroppen når den prøver å fortelle deg noe.

For mer informasjon, trykk her. 

 

Våre radiokanaler

Kontakt oss

Hovedkontor i Oslo:
Tlf: 21 55 59 10
Adresse: Skippergata 33, 0154 Oslo

Om Radio Metro

Radio Metro AS

Org. Nr. 959 380 708

Ansvarlig redaktør: Bjørn-Martin Brandett

Personvernavtale

© 2024 Radio Metro AS. All rights reserved.