Så ble det ingen gepardunger denne gangen

Nesten halve Norge, deriblant flere tusen sørlendinger har i over en uke benket seg foran mobiltelefoner, nettbrett og datamaskiner for å følge svangerskapet til geparden Kimani i Dyreparken. Men røntgenbildene fredag avkreftet gepardunger. Hun skal ha hatt et innbilt svangerskap.

I en pressemelding fra Dyreparken forklares innbilt svangerskap (også kalt fantomsvangerskap eller skinndrektighet) med et kjent medisinsk fenomen, som oppstår både hos mennesker og dyr. Eksperter er uenige om omfanget, men at det forekommer i større eller mindre grad er utvilsomt. Det skjer forandringer i hormonnivået og den som opplever innbilt svangerskap kan ha mange eller alle fysiologiske tegn på graviditet.

– Sannsynligvis er det som har skjedd at etter paring så har Kimani enten kroppen trodd den var drektig, altså falsk drektighet eller så har hun mistet fostrene på et eller annet stadium, forteller veterinær Rolf-Arne Ølberg i en video som ble sendt direkte på YouTube fredag ettermiddag.

Først og fremst: Dyreparken er lettet og glad for at Kimani har det bra. Hun er sterk og stolt – og frisk. Men hun blir altså ikke mor i denne omgang, slik både vi og hundretusener av spente nordmenn har trodd. «Halve Norge» har sittet oppe om nettene for å følge webkameraene fra gepardhuset i Dyreparken, folk har kommentert på YouTube at de har skulket både skole og jobb for å følge med på det fascinerende dyrets bevegelser fram mot en fødsel. Våre egne dyrepassere har knapt sovet den siste uken i påvente av den spennende nye gepardfødselen. For en slik uvanlig fødsel har skjedd èn gang tidligere i Dyreparken, derfor var alle rutiner på plass og alle var på tå hev, står det videre i pressemeldingen.

 


Meld deg på vårt nyhetsbrev og motta råd og tips om lokal radioreklame.