Nå er disse klare for plukking

Etter en solrik sommer er nå norske bær plukke-klare. Rips er for mange sommer. Buskebær som solbær, stikkelsbær og rips går under betegnelsen Ribes og inneholder vitaminer, fiber og antioksidanter, ifølge Opplysningskontoret for frukt og grønt.

Sommersalat med stikkelsbær og rips. Foto: frukt.no

Rips finnes som røde, gule og hvite bær, men det er de røde og hvite som er mest vanlig hos oss. Rips kan spises naturell til dessert med sukker, vaniljesaus, til is eller med melk. Rips kan også brukes til syltetøy, saft og gelé enten alene eller sammen med andre bær. Rips har et høyt innhold av vitamin C som styrker immunsystemet og øker opptaket av jern fra andre matvarer. Rips har også et høyt innhold av kostfiber som er gunstig for fordøyelsen.

Bringebær- og ripssyltetøy

Bringebær- og ripssyltetøy. Foto: frukt.no

Slik lager du bringebær- og ripssyltetøy:

600 g bringebær
400 g rips
2 dl sukker

1. Det er viktig å få gjennomkokt alle bærene på kortest mulig koketid. Derfor bør det kokes små porsjoner av gangen. Rens bærene godt slik at dårlige bær blir sortert ut. Vei opp og sett over til koking, helst under lokk.

2. Kok bærene til alt er gjennomkokt. Rør av og til. Når bærene er ferdig kokt, etter ca. 8-10 min., tas sukkeret i. Rør godt og gi syltetøyet et nytt oppkok. Alt sukker må være oppløst.

3. Fyll syltetøyet straks over på rene glass eller krukker. Det må fylles helt opp, slik at det blir minst mulig luft under lokket. Ikke la det renne over. Tørk av kantene med en ren klut.

4. Lukk glassene med en gang og avkjøl syltetøyet. Sjekk deretter om lokket er skrudd godt nok til. Syltetøyet oppbevares mørkt og kjølig.

Oppskriften er hentet fra frukt.no


Meld deg på vårt nyhetsbrev og motta råd og tips om lokal radioreklame.