10 gode råd til deg med pollen

Pollensesongen kan være utfordrende for mange. I følge Norges Astma og Allergiforbund skyldes pollenallergi at mange reagerer allergisk på visse proteiner som finnes i pollen fra noen typer trær, gress og ugress.

1. Ta medisiner

Ta medisin etter legens anvisninger. Start i tide før symptomene blir for sterke. Medisinene skal tas regelmessig og forebyggende selv om du på enkelte dager har få eller ingen plager.

2. Pass på helsa

Ta hensyn til egen allmenntilstand, særlig ved fysiske kraftanstrengelser. Vær forsiktig med hardtrening ute når spredningen er på sitt sterkeste. Vær obs på mulige kryssreaksjoner fra rå frukt og grønt. Alkoholinntak kan forverre symptomene.

3. Vask deg

Vask ansikt og hender når du har vært ute. Skyll håret og skift putevar før leggetid.

4. Vask huset

Pollenpartiklene samler, og fester, seg på overflater og i tekstiler. Ved bevegelse blir det til svevestøv som kommer på øyeslimhinnene eller pustes inn. Ekstra rengjøring kan hjelpe.

5. Unngå lufting på dagtid

Unngå utlufting av huset, eller tørking av klær utendørs, når pollenutslippet er størst, fra morgen til ut på ettermiddagen. På dager med fint og varmt vært vil det også være mye pollen på kvelden. Luft sent på kvelden eller natten til tidlig på morgenen, men med måte – det slipper alltid pollen inn.

6. Sjekk bilen

Skift filtre i ventilasjonssystemer før og etter pollensesongen. Hold bilens dører, soltak og vinduer lukket, sjekk om du må skifte pollenfilter i bilen.

7. Vask dyrene

Kjæledyr får pollen i pelsen utendørs, dusj eller børsting hjelper.

8. Fortell venner

Informer omgangskrets, arbeidsgiver m.fl. om sykdommen slik at de forstår, kan ta hensyn og tilrettelegge. Studenter kan søke om forlenget eksamenstid. Legeerklæring kreves.

9. Reis vekk

Ta ferie fra pollenspredningen/pollenplagene – høyt til fjells, langs kysten, utlandet.

10. Dekk deg til

Det hjelper å dekke til håret og å bruke solbriller ute. Pollenmaske som dekker nese og munn minsker innånding av pollen. Pollennett/filter kan plasseres over vinduer og dører og slipper inn mindre pollen i boligen.


Meld deg på vårt nyhetsbrev og motta råd og tips om lokal radioreklame.