Pass på dyrene dine!
Hundens nese er viktig både for varmeregulering og for hundens luktesans. Foto:Pixabay

Tiril12. august 20225min0
Snute

Flere steder i landet venter høye temperaturer denne uka, og det blir ekstra viktig å ha omsorg for dyr når det blir varmt. Mange hunderaser er avlet med korte snuter. Utfordringene dette kan føre med seg i hverdagen til disse hundene, blir enda større når det er varmt. Hunder med kort snute er spesielt utsatt for heteslag.

Avles til livsbegrensende og livstruende sykdommer

Kortsnutede eller brachycephale hunder har multiple helseplager, grunnet sitt ekstreme eksteriør. Forskning viser at de blant annet kan slite med å puste, føde, løpe, stelle seg og sove. En konsekvens av denne fremavlede dårlige helsen, er også at de har kort forventet livslengde.

– Disse ekstremavlede hundene trenger vår omsorg i varmen. Det er ikke alle hundeeiere eller hundepassere som er klar over hvordan man kjenner igjen varseltegn på overoppheting og som dermed ikke søker skygge og et kjølig sted for hunden i tide. Om hunden først får heteslag vet vi at dødeligheten er høy, selv om hunden får intensivbehandling, sier Roaldset veterinær og daglig leder i Dyrebeskyttelsen Norge.

Forskning viser at av de 6 rasene med høyest risiko for heteslag, er 5 brachycephale raser. Hunder regulerer temperatur i luftveiene og nesegangen. Siden nesegangen er avlet bort og luftveiene innsnevret eller delvis blokkert, er også disse hundenes mulighet til å effektivt regulere varmen avlet bort. Hundene er ikke slik fra naturens side, det er måten hundeavlen har blitt drevet på som gjør at disse hundene har svært dårlig evne til å regulere kroppstemperaturen. Forskning viser at de har tre ganger så stor sannsynlighet for å dø av et heteslag, sammenlignet med hunder med vanlig snute. Hunder som lider av fedme, har også høyere risiko for å bli rammet av heteslag, sammenlignet med normalvektige hunder.

Hva kan man gjøre for å unngå heteslag

Heteslag kan komme snikende, og overraskende på eier. Siden det ikke alltid er så lett for en eier å oppdage, bør man kjenne til tegnene på heteslag (se faktaboks).

For å prøve å unngå heteslag bør man legge turene til tider på døgnet hvor temperaturen er lavest og sola svakest. Unngå aktivitet i varmen. Det er også viktig å huske på at varm asfalt og sand kan gi brannskader på poter og må unngås. Hud med lite pels kan bli solbrent, og enkelte dyr vil ha godt av å få på solkrem.

Skygge er også selvsagt viktig- pass på at dyret ditt har tilgang på skygge, og husk at steder med sol/skygge endrer seg i løpet av dagen. Vurder alltid om hunden har det bedre og tryggere hjemme, når været er varmt.

I tillegg oppfordrer Dyrebeskyttelsen Norge alle til å passe på at alle dyr, både ville og tamme. Sett gjerne ut litt vann i hagen eller på balkongen slik at ville dyr, fugler og insekter har god tilgang på friskt vann.

Hva gjør du hvis hunden blir overopphetet

Er hunden overopphetet må du ringe veterinær, samtidig som du prøver å få temperaturen ned. Det er viktig at du ikke kjøler ned dyret for fort, og du skal derfor bare bruke kjølig men ikke iskaldt vann. For å få ned temperatur kan man gi hunden skygge, gi litt vann i flere omganger dersom hunden er bevisst og klarer å svelge, og skylle hele hunden i vann. Man kan bruke våte håndklær på hundens hals, hode og bryst for å kjøle ned, eller en vifte dersom man har dette tilgjengelig.

Faktaboks 1

Tegn på heteslag:

 • pesing
 • tungen er rullet opp og bak
 • rødt tannkjøtt og slimhinner
 • tilbaketrukne munnviker
 • sikling
 • slapphet.

Faktaboks 2

Hunderaser som er spesielt utsatt for heteslag

 1. Chow Chow
 2. Engelsk Bulldog
 3. Fransk Bulldog
 4. Dogue de Bordeaux
 5. Greyhound
 6. Cavalier King Charles Spaniel

Tekst: Dyrebeskyttelsen Norge

Våre radiokanaler

Kontakt oss

Hovedkontor i Oslo:
Tlf: 21 55 59 10
Adresse: Skippergata 33, 0154 Oslo

Om Radio Metro

Radio Metro AS

Org. Nr. 959 380 708

Ansvarlig redaktør: Bjørn-Martin Brandett

Personvernavtale

© 2024 Radio Metro AS. All rights reserved.