– Reelt standpunkt til krenke-kulturen

Linda Holzerland26. august 20214min0
Terninkast 5 - Bergeland

 

Komiker og lege Jonas Kinge Bergland er aktuell med sitt stand-up show «Dr. Bergland uten grenser». Et stjernespekket publikum bestående av Norges aller største kjendiser og journalister kunne si seg godt fornøyd med å endelig være tilstede på sceneshow igjen.

Sylskarpe stikk

Når Bergland har byttet ut koronavaksinering med god gammeldags latter som medisin, gjøres det med en kirurgisk god utførelse hvor timingen sitter i fingerspissene. Det er ingen tvil om at legen som har flere skoletimer enn de aller fleste i publikum, også er en av Norges dyktigste på å levere teknisk godt manus.

Hans tidligere show har laget humor av alternativ medisin, og sjaman Durek kommer heller ikke unna denne gang. Likevel blir dette årets utgave noe blast, da man aldri kommer inn i dybden på stikkene rettet alternativ medisin, homoterapi og akupunktur.

Bergland viser tidlig hans ståsted til krenke-kulturen Norges komikere har måtte forholde seg til etter ulike utblåsninger i media under koronatiden. Man sitter igjen med en deilig og stolt følelse når legen selv kompromissløst utfordrer publikum på hva man skal krenkes av.

Best i sentrum

Bergland er utvilsomt bedre på overganger enn begynnelser og avslutninger – som i denne omgang ble uengasjerende og trått. Fra plutselig å befinne seg i dyreparken i Kristiansand med tilbakestående ulver, til å være i Sudan i neste øyeblikk, viser at komikeren eier en svært sterk evne til å sømløst binde showet sitt sammen på en unik evne.

Det sår ingen tvil om at Bergland er sterkest når han selv flettes inn i situasjonskomikken sin. Fra hans erfaringer fra Afrika – til sitt forhold til sin mor, og demens, så blir historiefortellingene interessante og engasjerende. I tillegg er komikeren fabelaktig til å sette et ironisk blikk på seg selv, der vi kan både le av og med komikeren.

Når partiene beveger seg bort fra Bergland selv, og inn i tematikken rundt selvmord, og Ari Behn sin bortgang, så kjennes det vondt å le. Poengene er klare som lyset, men man undres hvorfor de skal bringes opp.

Det kompromissløse showet uten grenser utfordrer deg på godt og vondt, men i aller høyeste grad godt. Humormusklene får jevnlig trent seg, uten at gapskratten eller de stille partiene finner plass. Med andre ord et gjennomført stykke humor, som utfordrer et norsk publikum som ikke vet om de skal bli krenket eller ikke.

Terningkast 5

Våre radiokanaler

Kontakt oss

Hovedkontor i Oslo:
Tlf: 21 55 59 10
Adresse: Skippergata 33, 0154 Oslo

Romerike:
Adresse: Storgata 13A, 2000 Lillestrøm


Om Radio Metro

Radio Metro AS

Org. Nr. 959 380 708

Ansvarlig redaktør: Bjørn-Martin Brandett

Personvernavtale

© 2022 Radio Metro. All rights reserved.