Mange jenter har opplevd ubehageligheter rundt det å ha mensen på skolen. Aksjonen «Skolekravet», skal sette lys på problemet.
Tre av fire jenter mellom 16-24 år har opplevd ubehagelige situasjoner på sitt lærested, som følge av manglende tilgang på bind og tamponger. Dette kommer frem i en undersøkelse gjort av Respons Analyse for Kiwi.
Krever endring
– Funnene i undersøkelsen viser at det handler vel så mye om tilgjengelighet som økonomi. Altfor mange har hatt ubehagelige opplevelser når de har fått mensen på skolen, fordi de har manglet bind eller tamponger, sier Kristine Aakvaag Arvin, leder for kommunikasjon og bærekraft i KIWI, til NorgesGruppen.
Dagligvarekjeden lanserer nå aksjonen «Skolekravet», der målet er at myndighetene i 2023 skal innføre gratis bind og tamponger på offentlige skoler og læresteder. Dette håper de bidrar til å legge et press på myndighetene, og gjøre et utbredt problem mer synlig.
I undersøkelsen gjort av Respons Analsye sier to av tre at de støtter kravet. Av de spurte mellom 16-24 år vil mer enn tre av fire at bind og tamponger skal bli tilgjengelig på lærestedene.
Høsten 2022 skal det gjennomføres et prøveprosjekt i Viken, der noen skoler vil få gratis bind og tamponger. Arvin mener testprosjektet er et viktig steg i riktig retning mot en normalisering av menstruasjon, men at det likevel ikke er nok.
– Vi heier på testprosjektet, men vi mener jentene har testet lenge nok. Å ha bind eller tamponger tilgjengelig på toaletter vil være med på å normalisere mensen, og derfor er det ekstra viktig å løfte problemstillingen, sier hun.
Støtter prosjektet
UNICEF stiller seg bak «Skolekravet». Kristin Oudmayer, direktør for barns rettigheter og bærekraft i UNICEF mener at Norge bør gå foran som et foregangsland, og sikre alle personer som menstruerer tilgang til gratis bind og tamponger på skolen.
Hun forteller at 77 prosent av de spurte i undersøkelsen har opplevd vanskelige situasjoner på skolen knyttet til det å ha mensen.
– Dette mener vi det er mulig å gjøre noe med, slik at skolen blir et sted hvor alle elever kan fokusere på å lære og samtidig føle seg trygge og likestilte, sier Oudmayer.
Kilde: NorgesGruppen
Se skolekravet.no for mer informasjon.