NAV skal revurdere om komfyrvakt

Radio Metro20. februar 20193min0
16. mai i år skulle NAV slutte å tilby komfyrvakt som brannforebyggende hjelpemiddel for eldre og andre risikoutsatte grupper. Etter å ha fått kritikk fra både brannvesenet og forsikringsselskapet Tryg, velger nå etaten å gjøre en ny vurdering. – Det er klart at det å lytte til oss som møter dette i det daglige tror […]

16. mai i år skulle NAV slutte å tilby komfyrvakt som brannforebyggende hjelpemiddel for eldre og andre risikoutsatte grupper. Etter å ha fått kritikk fra både brannvesenet og forsikringsselskapet Tryg, velger nå etaten å gjøre en ny vurdering.

– Det er klart at det å lytte til oss som møter dette i det daglige tror jeg er fornuftig. Og vi får håpe at NAV snur om saken. Så tenker jeg at over noen år, så vil dette fases ut mer automatisk på bakgrunn av at vi pusser opp og får nye komfyrer, sier brannsjef i Kristiansandsregionen Brann og Redning (KBR), Jan Røilid til Metro Sør.

Saken fortsetter under lydklippet

Fra 2010 ble det et krav om installasjon av komfyrvakt i forbindelse med nybygg eller rehabilitering av elektriske anlegg. Årlig bestiller NAV rundt 8.000 komfyrvakter som et hjelpemiddel mennesker med nedsatt funksjonsevne kan søke om å få eller låne, dekket av Folketrygden. Undersøkelser viser at kun én av fem husstander har komfyrvakt.

– Med en komfyrvakt kuttes strømmen automatisk dersom det er fare for brann. Dette er et svært viktig brannforebyggende hjelpemiddel for eldre og pleietrengende mennesker med nedsatt funksjonsevne. Personer over 70 år har fire til fem ganger høyere risiko for å omkomme i brann sammenlignet med resten av befolkningen, sier Øyvind Setnes, forebyggelsesekspert i Tryg Forsikring i en pressemelding.

Seksjonssjef Jan Erik Grundtjernlien i NAV kan fortelle at de har hørt på kritikken fra brannvesenet og forstår argumentene:

– Vår vurdering tok utgangspunkt i at vi til enhver tid er pålagt å vurdere hvilke hjelpemidler som skal inngå i folketrygden. Her er det blant annet krav om at hjelpemiddelet skal være utformet spesielt for personer med nedsatt funksjonsevne, og at det ikke er vanlig å anskaffe produktet i befolkningen. Det finnes flere brannsikringstiltak som aldri har vært finansiert av folketrygden. I dag er det vanlig å anskaffe komfyrvakter selv, og det lå til grunn for vår vurdering om komfyrvakt fortsatt skal være et hjelpemiddel i folketrygdens forstand.

Nå skal de ta en ny vurdering og skal kontakte Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap.

Våre radiokanaler

Kontakt oss

Hovedkontor i Oslo:
Tlf: 21 55 59 10
Adresse: Skippergata 33, 0154 Oslo

Om Radio Metro

Radio Metro AS

Org. Nr. 959 380 708

Ansvarlig redaktør: Bjørn-Martin Brandett

Personvernavtale

© 2024 Radio Metro AS. All rights reserved.