Når kommer jordbærene?
Foto: NTB

Radio Metro23. juni 20192min0
Jorcbær

– I år har vi hatt en uvanlig kald mai måned i store deler av landet, og juni har også vært kjølig, men den som venter på noe godt venter som kjent ikke forgjeves. Rett over sankthans kommer de store volumene med jordbær ut i markedet, lover Gerd Byermoen i Opplysningskontoret for frukt og grønt.

Gerd Byermoen i Opplysningskontoret for frukt og grønt. Foto: NTB

Norge har godt klima som gir spesielt søte og smakfulle bær. Temperatur, sol og regn, spiller en avgjørende rolle for hvordan sluttproduktet smaker. Juli er høysesongen for jordbær i Norge. Da er det mulig å få tak i disse kortreiste, solmodne delikatessene over hele landet. Den nydelige duften og den perfekte balansen mellom syre og sødme gjør jordbær til det mest etterspurte bæret i norske butikker.

Tilpasset norske forhold

Om man skal utvikle en ny sort for norske forhold tar det ca. 10 år. Jordbær slik vi kjenner dem i dag er et resultat av en lang krysningsprosess av ulike viltvoksende jordbærplanter. Kommersiell dyrkning startet på begynnelsen av 1800-tallet.

– I Norge produseres det minst 10 ulike sorter jordbær. Den mest kjente i dag er Korona som har en utpreget søtsmak. Andre aktuelle sorter er Sonata, Florence og Polka. Frida, Nobel og Saga, som er norskforedlet, og sist men ikke minst har vi nå denye sortene Malwina, Faith og Rumba som det knyttes store forventninger til, forteller Jørn Haslestad fra Norsk Landbruksrådgiving.

Våre radiokanaler

Kontakt oss

Hovedkontor i Oslo:
Tlf: 21 55 59 10
Adresse: Skippergata 33, 0154 Oslo

Om Radio Metro

Radio Metro AS

Org. Nr. 959 380 708

Ansvarlig redaktør: Bjørn-Martin Brandett

Personvernavtale

© 2024 Radio Metro AS. All rights reserved.