
I helgen går vi over til sommertid. Søndag 26. mars skal klokka stilles én time fram.
Tradisjonen tro skal vi den siste helgen i mars stille klokka og gå over til sommertid. Det betyr at vi natt til søndag 26.mars “hopper over en time” og stiller klokka fra 2:00 til 3:00. Denne natta blir altså en time kortere, men belønnes med lengre dager og lysere kvelder.
Hvorfor stiller vi klokka?
Sommertidsordningen startet opprinnelig for å spare energi. I Norge har det vært tradisjon å stille klokka helt siden 1800-tallet og i enkelte perioder på 1900-tallet. Sommertid ble først innført i en rekke europeiske land under første verdenskrig, med den hensikt å få utnyttet dagslyset bedre og for å spare kull som skulle brukes i krigen.
Lett å glemme
Selv om mange av klokkene vi har rundt oss, stiller seg automatisk, er det fremdeles noen man må stille manuelt. Dersom du sliter med å huske hvilken vei klokka skal stilles, er det mange huskeregler, som kanskje kan være til hjelp.
Den første huskeregelen er at man stiller klokka mot sommeren. Altså en time frem på våren, og en time tilbake på høsten. En annen nyttig regel er at klokka skal frem når utemøblene skal frem, og at når utemøblene skal settes tilbake, skal også klokka tilbake.