Er Amerika i oppløsning?
Anders Giæver er første gjest i Podcasten 'Mitt Amerika' - Bilde: Johannes Grindheim Ølfernes//Radio Metro

Linda Holzerland16. juni 20203min0
Hans Olav og Giæver


I mange år har vi nordmenn vært fascinert over Amerika. Alt fra kulturen, politikken, språket, musikken og mye mer. I den nye podcasten Mitt Amerika møter Hans-Olav Thyvold et knippe norske kjendiser og profiler som deler sine tanker, observasjoner, erfaringer og spekulasjoner om De Forente Stater.

Ble sidestilt

I første episode er VGs Anders Giæver gjest, som var USA-korrespondent i VG fra 2008 til 2011. Da fikk han bl.a anledning til å følge valgkampen til Barack Obama tett.

– I USA er det et hierarki blant journalistene. Du har The Traveling Press, journalister som jobber kun med å dekke det hvite hus. De fikk ofte fly i eget fly sammen med Obama, og på valgmøter var det satt opp egne telt til dem med kaker, kaffe og smørbrød. Da nyttet det ikke å nevne at du er fra Norges største avis. Det var som å jobbe i Færøyenes nest største skoleavis.

Er USA i oppløsing?

Det er ingen tvil om at USA er i en turbulent periode, og noen har spådd unionens endelikt. Giæver ser begge sider av saken.

– Det har alltid vært en sterk splittelse i USA, landet er bygget opp på en borgerkrig. Det var det også i min tid, da man protesterte mot Vietnamkrigen. Jeg er veldig glad i USA, og jeg tror den amerikanske spiriten vil klare å overleve.

– Under Obama føltes alt optimistisk, som under Kennedy. Men man skal heller ikke undervurdere konfliktene. Det er skummelt å se væpnede militser dukke opp i delstatsforsamlingene heiet fram av presidenten. Det er jo som dystre Science-Fictionhistorier fra 80-tallet.

Hele praten med Anders Giæver, i tillegg til flere episoder finner du på iTunes og Spotify, eller der du finner podcaster. Bare søk etter Mitt Amerika.

Programleder for ‘Mitt Amerika’ er forfatteren Hans-Olav Thyvold som tidligere blant annet har dekket amerikansk politikk som journalist og oversatt amerikansk skjønnlitteratur til norsk.

For ordens skyld: Denne praten ble spilt inn før de store Black Lives Matter-protestene i USA.

 

 

Våre radiokanaler

Kontakt oss

Hovedkontor i Oslo:
Tlf: 21 55 59 10
Adresse: Skippergata 33, 0154 Oslo

Romerike:
Adresse: Storgata 13A, 2000 Lillestrøm


Om Radio Metro

Radio Metro AS

Org. Nr. 959 380 708

Ansvarlig redaktør: Bjørn-Martin Brandett

Personvernavtale

© 2022 Radio Metro. All rights reserved.