Lager kino for blinde

Synshemmede kan få like gode kinoopplevelser som seende, ved hjelp av smarttelefon og ørepropper. Gjennom appen Moviereading synstolkes scenene. Stemmen forteller kino-gjesten det seende oppfatter, men som blinde ikke registrerer. For eksempel «Mannen står foran speilet og ser trist ut. Han tar opp mobilen for å skrive en melding».

Aktuelle filmer

Fra og med 2017 ble det pålagt at alle filmer som får støtte fra Norsk Filminstitutt, skal synstolkes, skriver Norges Blindeforbund i en pressemelding. Eksempler på aktuelle filmer som er synstolket er «Månelyst i Flåklypa», «For vi er gutta», «Skjelvet» og «Mordene i Kongo». Synstolkeappen kan man også bruke hjemme i sofaen på filmer som ligger i strømmetjenester.

Generalsekretæren i Norges Blindeforbund, Arnt Holte, gleder seg til å se «Mordene i Kongo».
– Som blind er jeg personlig opptatt av tilgjengelighet. Ved hjelp av synstolkning blir enda flere inkludert, og blinde og svaksynte kan ta del i de samme opplevelsene som seende. Nå kan også jeg diskutere filmen «alle» snakker om med venner og kollegaer, sier Holte som er en ivrig smarttelefonbruker


Meld deg på vårt nyhetsbrev og motta råd og tips om lokal radioreklame.