Lag et fullverdig vegetarmåltid med belgfrukter

Radio Metro11. juni 20193min0
Belgfrukter

Et vegetarmåltid kan fint være fullverdig, og ha positive helseeffekter. Det viktigste er åpenbart å spise mer grønt, men det er ikke nødvendigvis like lett å vite om man får i seg all mikronæringstoffer man trenger. Det er her belgfrukten kommer inn.

Belgfrukter er nesten komplett med tanke på vitaminer, mineraler og mikronæringsstoffer som kroppen trenger. De er også rike på fiber, noe som er med på å opprettholde en sunn bakterieflora i tykktarmen. 

Belgfrukt?

Før vi går inn på hvordan du forbereder tørket belgfrukt, lurer du kanskje på: Hva er egentlig en belgfrukt? Belgfrukter er frukten fra planter i erteblomstfamilen. Eksempler du kjenner fra før er erter, bønner og linser. Belger dannes fra et fruktblad, som senere sprekker for å spre frø.

Slik gjør du.

Det som er så flott med belgfrukter er at de tilbereder seg selv, om du starter prosessen. Det eneste du må gjøre, er å huske at du skal legge belgfruktene i vann dagen før du setter de til koking. Du skal ha én del belgfrukt og tre deler vann. Glemmer du å koke de, kan du bytte vannet og koke de dagen etter.

Det neste du gjøre er å skylle de oppbløtte belgfruktene i kaldt vann.  Legg de så i en kaserolle og fyll til vannet står ca. fem centimeter over belgfruktene. Man kan tilsette salt, men for mye salt kan hindre at de blir gjennomkokt. Derfor kan det være lurt å vente med salt til retten er ferdig. 

Kok opp vannet, og senk deretter temperaturen til belgfruktene småkoker. Fjern skummet som danner seg på overflaten og la kjelen småkoke i 10 – 60 minutter. Koketiden varierer i forhold til hvilken type belgfrukt du tilbereder, men vil ofte stå på innpakningen. Bruk et lokk når du koker. Hvis du vil redusere koketiden kan du tilsette en skive tomat eller potet, eller litt bakepulver.

Vil du lære mer om matlaging, kan du gå til matkurs.no

Bonusinfo: Hvordan grille grønnsaker

Våre radiokanaler

Kontakt oss

Hovedkontor i Oslo:
Tlf: 21 55 59 10
Adresse: Skippergata 33, 0154 Oslo

Om Radio Metro

Radio Metro AS

Org. Nr. 959 380 708

Ansvarlig redaktør: Bjørn-Martin Brandett

Personvernavtale

© 2024 Radio Metro AS. All rights reserved.