Kult klassikeren alle burde se

Linda Holzerland14. februar 20204min0
Min nabo Totoro

Min nabo Totoro, Netflix

Foto: Studio Ghibli/IMDB

Opptil flere spennende nyheter på Netflix i det siste, men umulig å ikke markere det at ørnen blant strømmetjenester nå har lagt ut hele katalogen til Studio Ghibli.

Altså det japanske animasjonsfilmhuset som har vunnet flere hjerter (og tjent flere fantasillioner) enn noen andre, kanskje sett bort fra de aller største amerikanske animasjonsgigantene som Pixar og Dreamworks.

Her er det mye stor fortellerkunst for hele familien å dykke ned i – det kan nesten være utfordrende å vite hvor man skal starte. Mitt forslag er dette surrealistiske, lille vidunderet av en film, som først kom i 1988 og fortsetter å fortrylle nye generasjoner.

«Min nabo Totoro» handler om en professor og hans to unge døtre som flytter ut på landet i påvente på at barnas mor skal skrives ut fra sykehus. Der blir de kjent med en magisk verden av fabeldyr og knytter særlige bånd med skogsguden Totoro.

Det er en film med et sterkt miljøbudskap og en skildring av barn og barnesinn som er utrolig på kornet. Tidvis lokker den fram følelsen av barnslig nysgjerrighet og oppdagertrang, selv blant de mest forstokkede av oss gamlinger.

Se filmen her.

My Brilliant Friend, HBO Nordic

Foto: HBO Nordic

Andre sesong er her! HBO la denne uka ut episode en og to av den nye runden med serieversjonen av Elena Ferrantes uhyre populære roman – en boksuksess overført til lavmælt, men gnistrende godt tv-drama.

Den svært forseggjorte gjenskapingen av et fattigstrøk i Napoli på 50-tallet er det første som hugger tak i deg her, før du suges inn i livet til 11 år gamle Lenù og hennes ville og intellektuelt begavede bestevenninne, skomakerdatteren Lila, som av økonomiske årsaker ikke får realisert sitt potensiale.

Vi følger deres oppvekst og hvordan de gradvis lærer seg de brutale sannhetene om hvordan systemet er rigget i deres disfavør, og underveis bli inngående kjent med hele mikrokosmoset rundt dem, selv om det kan være litt forvirrende å huske hvem som er hvem i starten.

Sesong to har fått undertittelen «Fortellingen om et nytt navn» og bygger på romanen ved samme navn – et sentralt tema her blir konsekvensene av Lilas ekteskap til Stefanu og Lenus skjebnesvangre avgjørelse om å ferdigstille sine studier.

Handlingen plukkes opp omtrent der vi slapp den i forrige runde og det tar ikke mange minuttene før vi har glemt denne støvete norske vinteren og er hensatt til det pittoreske Napoli slik det må ha sett ut der for en femti års tid siden.

Se serien her.

Våre radiokanaler

Kontakt oss

Hovedkontor i Oslo:
Tlf: 21 55 59 10
Adresse: Skippergata 33, 0154 Oslo

Romerike:
Adresse: Storgata 13A, 2000 Lillestrøm


Om Radio Metro

Radio Metro AS

Org. Nr. 959 380 708

Ansvarlig redaktør: Bjørn-Martin Brandett

Personvernavtale

© 2022 Radio Metro. All rights reserved.