«Krig er fred, frihet er slaveri, uvitenhet er styrke»

Radio Metro12. mars 20214min0
pexels-photo-3671145

Nå sitter mange på hjemmekontor og har kanskje lyst til å fylle dagene med noe annet enn teams-møter, netflix og gåturer. Hver uke får du et nytt boktips fra forfatter Hans-Olav Thyvold, og her er ukens anbefaling.

George Orwell:

Nitten Åttifire

Oversatt av Bjørn Hermann

Gyldendal

– En bok som har fylt språket vårt med ord og begreper

– Det finnes bøker man bør ha lest rett og slett fordi språket og begrepsapparatet vårt er spekket med referanser til dem. George Orwells Nineteen Eighty-four er en slik bok. «Big Brother», «Newsspeak» og mange andre dagsaktuelle begreper dukker første gang opp i denne boken, sier Thyvold. Bare tittelen alene har vært et synonym for det autoritære overvåkingssamfunnet helt siden boken kom ut i 1949.

1984 George Orwell

Nitten Åttifire er en uhyre medrivende og ikke minst lettlest bok. George Orwell var en banebrytende og skarp journalist som avsluttet sitt forfatterskap med denne åndeløst spennende romanen som ikke inneholder et komma for mye.

– Gjennom historien til Winston Smith presenteres vi for et samfunn som dessverre ligner mer på verden av i dag enn verden av 1984, for ikke å si 1949. Og noe av det fascinerende er hvordan forskjellige sider ved boken aktualiseres etter hvert som tiden går. Etter fjorårets valg i USA er særlig beskrivelsene av hvordan persondyrkelse, løgn og propaganda styrer virkeligheten mer skremmende enn noensinne.

Det foreligger på toppen av det hele en aldeles glimrende ny oversettelse til norsk av Bjørn Herrman, så dette er ikke en bok man må lese på originalspråket.

Flere boktips finner du her.

Våre radiokanaler

Kontakt oss

Hovedkontor i Oslo:
Tlf: 21 55 59 10
Adresse: Skippergata 33, 0154 Oslo

Om Radio Metro

Radio Metro AS

Org. Nr. 959 380 708

Ansvarlig redaktør: Bjørn-Martin Brandett

Personvernavtale

© 2024 Radio Metro AS. All rights reserved.