Pål Karlsen, leder i Norges sopp- og nyttevekstforbund tok turen innom MetroMorgen, for å lære både Stian og Tiril, og lytterne mer om sopp.
Etter en kort tur på morgningen for å plukke, ankommer Karlsen studioet med kurven full av sopp.
– Man skal ikke lange veien før man har kurven full, forteller han innledningsvis i intervjuet.
Han forteller videre om noe som kalles “kirkegårdsplukking”. På veien syklet han gjennom Vestre Gravlund, og der var det mer enn nok sopp å finne.
– Det er ofte vanvittig rikt på kirkegårder fordi det gjerne er mange forskjellig typer trær, og det liker soppen. Dermed kan man finne mye forskjellig der, forteller Karlsen.
I kurven har han med seg litt matsopp, noen ikke-spiselige og noen få giftige.
– Mange tenker at nesten all sopp er giftig, og at jo mer farge, jo farligere er det. Men det stemmer ikke. Her for eksempel, har vi jo fluesopp, og her har vi spiselig fluesopper, sier han og viser til innholdet i kurven.
Videre forteller Karlsen at mye av det vi tror er giftig sopp, kun gir forbigående mageonde. Man kan få influensalignende symptomer, med litt feber, diaré og oppkast, før det så går over.
Man kan jo lese i mediene at det er knallsesong for sopp i år, hvorfor det?
– Det er på grunn av klimaet. For oss som liker sopp, så er jo klimaendringene til det gode, dessverre, sier Karlsen.
Han forklarer at sånn som det har vært nå, med ganske tørre perioder, får soppen ligge og modne under jorda og vente på at temperaturen og fuktigheten skal bli riktig. I år var det en veldig tørr og varm juni, før været begynte å endre seg i juli.
– Da merker soppen at det er kaldt, det er regn og at dette lukter høst. Dermed får den ut “barna” sine, og det så fort som mulig. Og så, på toppen av det hele, så er det jo av og på dette været, det er regn og kaldt og så er det sol og varme, så soppen blir forvirra, og det kommer ny sopp hele tiden.
Allerede har vi hatt en steinsoppsesong som har vart over en måned, noe som er helt unikt.
– Dette er jo helt fantastisk bra, sier Karlsen.
Hvor mange spiselige sopper er det i Norge?
– Det er det vel ingen som vet. Selv har jeg skrevet en bok som heter “200 sopper du må smake før du dør”, og det er enda flere spiselige sopper enn det.
På spørsmål om all sopp må tilbredes før man spiser, svarer Karlsen at det anbefales.
– Sopp inneholder bindinger som er ganske tunge for magen, så vi anbefaler at all sopp skal varmebehandles. Men, for eksempel steinsopp, kan du helt fint spise rå.
Hva gjør man hvis man vil lære mer om sopp?
Karlsen tipser om å sjekke soppognyttevekster.no, dersom man vil lære mer om sopp.
– Der finner du veldig mye informasjon om turer og kurs vi har over hele landet.
Han anbefaler også å gå inn på soppkontroll.no, hvor det er en oversikt over alle soppkontrollene, både de fysiske og digitale.
– Appen “soppkontroll” har i år hatt enorm pågang. Vi har godt over 40 000 sopper innsendt til digital soppkontroll i år.
Denne appen fungerer sånn at enkeltpersoner tar bilde av soppen de har funnet, sender inn bilde igjennom appen, før en soppkontrollør sier ifra om det er matsopp, giftig sopp eller ikke-spiselig sopp. Appen har åpningstider, og innenfor disse tidene, kan du forvente svar innen noen få minutter.
– Det er altså en veldig trygg tjeneste. Det er ikke bare bildegjenkjenning, men et ekte menneske som godkjenner soppen eller ikke.