Klart for sykkelsportens Woodstock

Tour de France’s mest legendariske etappe går av stabelen 19. juli. Veien opp til mektige Alpe d’Huez. Rytterne kaster seg ut i et unikt blodslit på 175,5 kilometer opp mot skistedet som har vært fryktet siden det første gang var med i Tour de France i 1952.

L’Alpe d’Huez, 19. Juli 1992: Andrew Hampsten. Foto: Yuzuru Sunada / Slide

I følge Aftenposten kan avslutningen, 13.8 kilometers sykling med 8,1 prosents stigning, kan knekke selv den beste, og blir som regel definerende for etapperittet. Leder du sammendraget etter å ha syklet opp til Alpe d’Huez, er sannsynligheten fryktelig stor for at du vinner Tour de France.

TdF 2013. Foto: Dion Kerckhoffs.

Helt siden den lokale forretningsmannen og eieren av Hotel Christina, Georges Rajon, førte løpene til feriestedet i 1952 Alpe d’Huez har blitt den mest berømte av alle de grusomme klatreetappene i verdens største sykelritt.

TVs sykelekspert Mads Kaggestad sier til Aftenposten at de enorme folkemengdene står utrolig tett på publikum opp langs de smale hårnål-svingene.
– Det de møter opp der er helt vanvittig, hva gjelder trøkk. Det er ikke mange idretter der man kan ta på rytterne. Men det kan være bra og mindre bra. Vi har sett mange episoder opp Alpe d’Huez, sier Kaggestad til Aftenposten.

TdF 2015: Pierre Rolland. Foto: Tim De Waele

Den 12. etappen i årets tour strekker seg fra Bourg-Saint-Maurice Les Arcs til den fryktinngytende toppen Alpe d’Huez.

Her kan du se en supporter-video fra «Dutch Corner», en av de mest befolkede områdene i hårnål-svingene opp Alpe d’Huez.


Meld deg på vårt nyhetsbrev og motta råd og tips om lokal radioreklame.