Ingen gjeldsbombe

Radio Metro8. oktober 202010min0
pexels-asad-photo-maldives-1268855

Dette er en betalt annonse fra Banqr AS v/ lånepenger.no.

Nordmenn har betalt ned 1,2 milliarder kroner i august

I august kunne Gjeldsregisteret notere ny positiv rekord i forfalte kredittkort- og forbrukslångjeld blant nordmenn. Den usikrede forbruksgjelden blant nordmenn ble redusert med 1,2 milliarder kroner i august, viser tall fra Gjeldsregisteret. Det er en redusering på hele 0,9 prosent, og betyr at forbruksgjelden er på det laveste nivået noen gang hos Gjeldsregisteret. Nå er den totale forbruksgjelden på 151,2 milliarder kroner. Før sommerferien var forbruksgjelden på tilnærmet samme nivå, da hadde nordmenn kuttet gjelden med 2,3 milliarder, før det ble tatt opp nye 1,6 milliarder i forbruksgjeld i juli.

Ingen gjeldsbombe

 Ifølge daglig leder ved Gjeldsregisteret, Egil Årrestad, har nordmenn fortsatt den positive trenden etter sommeren.

 –  Bekymringene for en gjeldsbombe etter sommeren synes å være ubegrunnet, sier Årrestad i en kommentar til Finansavisen.

 Den rentebærende gjelder består hovedsakelig av forfalte kredittkort og forbrukslån, og Årrestad forteller at de aller fleste har startet på nedbetalingen av kredittkortregningene fra ferien.

Noen går for raske lån i ferien

Flere banker reklamerer med lån på dagen, dette er både en fordel og en konsekvens av et digitalt samfunn der det meste løses på en elektronisk måte.

Dersom du har din egen personlige BankID, kan du trygt ta i bruk løsningen som gjør at du kan benytte elektronisk signering. Ved hjelp av BankID blir låneprosessen mye tryggere og raskere enn ved å sende papirene via post.

Såfremt man har tilgang til en datamaskin kan man i praksis låne penger med en eneste gang. Når pengene kommer inn på konto, kan du bruke disse på for eksempel en ferietur.

– Mange som låner penger, låner ofte fordi de spontant trenger pengene. Det lønner seg å planlegge, sier Morten Haugdahl Lie hos Lånepenger.no

Derfor tar mange opp forbrukslån til ferie

Nordmenn flest elsker ferier hvor man kan kose seg litt ekstra, men dette koster ofte mye penger. Derfor velger mange å finansiere ferien ved hjelp av et lån.

Som med alle andre lån, er lån uten sikkerhet en stor økonomisk forpliktelse som krever at du har en stabil livssituasjon og en trygg økonomi med fast inntekt gjennom hele låneperioden. Har du dette i orden kan du enkelt benytte forbrukslån til å realisere drømmeferien.

En av mange fordeler med å velge forbrukslån, er at du kan bruke pengene på akkurat det du selv ønsker, uansett om det er ferie, bryllup, betale regninger eller pusse opp huset. Bankene stiller ingen krav til hva pengene skal brukes på. Det er altså enda en grunn til å realisere drømmeferien.

Hva er et ferielån, og hvordan er låneprosessen?

Mange lurer på hva et ferielån er. Et ferielån kategoriseres som et forbrukslån man tar opp for å finansiere ferien. Et ferielån er et lån uten sikkerhet som vil si at långiver eller bank ikke tar sikkerhet i bolig eller andre verdifulle eiendeler.

 For å få et forbrukslån må du ha fylt 18 år, ha fast inntekt, og ikke ha betalingsanmerkninger eller inkassosaker på deg. Du må også være registrert i folkeregisteret.

De aller fleste aktører av forbrukslån tilbyr forbrukslån fra 5000 kroner og opp til 600.000 kroner uten sikkerhet. Det er imidlertid viktig at du er sikker på at du er i stand til å betjene lånet før du tar opp lånet.

Et forbrukslån har en veldig rask behandlingsprosess, især om du sammenligner med for eksempel et boliglån. Dersom du søker gjennom et elektronisk søknadsskjema og signerer med BankID, får du pengene på konto innen et par virkedager.

Sørg for å betale feriekreditten tidsnok

Gjør du ikke det kan du ende opp med å mer enn det dobbelte av hva ferieturen kostet.

Sparebank 1 gjennomførte sommeren 2019 en undersøkelse hvor det kom fram at over 300.000 nordmenn vurderte å låne penger for å finansiere ferien.

I samme undersøkelse svarte 180.000 nordmenn at de ikke hadde betalt ned ferien fra 2018.

Kreditt er smart dersom den benyttes riktig

Det å finansiere ferien med kreditt, er ikke en uklok avgjørelse. Det er mange økonomieksperter som anbefaler å bruke kredittkort, spesielt ved handel på nett da man får ekstra beskyttelse gjennom finansavtaleloven, da er ofte reiseforsikring inkludert hvis du betaler med kredittkort.

Problemet kommer først når du ikke sørger for å ha nok penger på konto slik at du kan betale hele kredittkortregningen når den kommer på bordet. Det er da de høye rentene begynner å løpe.

Det anbefales å tenke seg nøye gjennom når man benytter kreditt. Bankene ser flere og flere som søker lån uten kredittsjekk – dette gjør det enklere å få lånet uten en god økonomi.

Grunnleggende tips til en billig, men god ferie

Start med å bestemme deg for hvor mye penger du vil bruke på ferien, innenfor rimelighetens grenser og privatøkonomi. Se over økonomien i nettbanken og sett av et beløp som gjør at du kan slappe av mens du er på ferie, og når du kommer hjem fra ferien.

Gjør en beregning over hva overnatting og transport vil koste, og gjerne gi deg selv lommepenger daglig. Hvor mye penger kan du bruke på mat, handel og aktiviteter hver dag? Så fort du har en sum på dette, er det langt enklere å holde seg til feriebudsjettet.

Dersom du reiser alene, er det enklere å holde et budsjett, enn dersom du reiser med venner, familie eller barn. Da kan pengebruken nå nye høyder.

Det er også viktig å ta en runde på hva slags ferie du skal på. Er det en hyttetur hvor du må på nærbutikken for å handle mat slik at du kan lage middag på hytta, eller er det snakk om å bruke penger på restaurant hver dag? Skal barna få godteri hver dag, eller penger til godteri som de kan fordele på en uke? Kanskje er det tilbud på den nyeste eteriske oljen?

Ved å gå gjennom disse punktene på forhånd kan du spare mange tusen kroner.

Journalistene og redaksjonene i Metro Sounds har ingen rolle i produksjonen og publiseringen av dette annonsørinnholdet.

Våre radiokanaler

Kontakt oss

Hovedkontor i Oslo:
Tlf: 21 55 59 10
Adresse: Skippergata 33, 0154 Oslo

Om Radio Metro

Radio Metro AS

Org. Nr. 959 380 708

Ansvarlig redaktør: Bjørn-Martin Brandett

Personvernavtale

© 2024 Radio Metro AS. All rights reserved.