Hvordan ta vare på biene

Mina4. mai 20235min0
aaron-burden-6csuZQ9oZcI-unsplash

Stadig flere tar bærekraftige grep for at humla skal få suse.

Hjemme i hagen til Anna Jöves på Sofiemyr utenfor Oslo er summingen allerede godt i gang, selv om vi så vidt har kommet inn i mai. Anna har etablert en rik flora i hagen. Felles for alle blomstene er at det er nyttige vekster for pollinerende insekter.

– Jeg fikk nærmest en oppvåkning da jeg leste «Bienes historie» av Maja Lunde. Å ta vare på bier og insekter er utrolig viktig for vår framtid, sier Anna.

Frøposer til nabolaget

Når blomstene i hagen til Anna visner, har hun stor glede av å tørke de, for deretter å dissekere og hente ut frø til neste sesong.

– Jeg har vel donert frøposer langt utover nabolaget her. Det er bare vanlige ting. Prestekrager, høstknapper, ja, helt vanlige blomster som bier, humler og sommerfugler liker.

I en kant av hagen til Anna har hun latt det være rotete med kratt og gamle stubber. Et perfekt sted for insekter.

Sterk økning i salg av insekthoteller

For de som ikke gjør det meste selv, slik som Anna på Sofiemyr, finnes det en rekke gode løsninger. Felleskjøpet opplever en økende interesse for å redde pollinerende insekter. Det siste året har for eksempel salget av insekthoteller økt med 40 prosent sammenlignet med året før.

Den internasjonale biedagen 20. mai ble etablert av FN i 2017 for å øke bevisstheten om biers viktighet og intensivere bevaringsarbeidet. Forskning gjort av FN og International Union for Conservation of Nature viser at bestanden av bier og andre pollensankere er redusert, og stadig mer truet.

– Handler om vår framtid

Blir det for få bier i verden, vil det ikke bare frata verden for arter, men det vil også få store konsekvenser for økosystemet vårt. En tredjedel av all mat som produseres er avhengig av pollinering, skriver FN på sine sider om biedagen.

Hos Anna på Sofiemyr har pollinatorene det svært godt, og de tas imot med åpne armer. Plommetreet i hagen står allerede i blomst, og når Anna dusjer det lett med hageslangen kommer humlene umiddelbart.

– Jeg er ingen ekspert, og har bare funnet mine måter å gjøre det fint og tilgjengelig for bier, humler, sommerfugler og andre pollinerende insekter. Jeg er opptatt av at det ikke må være så komplisert. Det viktigste er at vi faktisk gjør noe. Å bevare biene handler om vår egen framtid, sier Anna Jöves.

Vil du ta vare på biene? Her er fem enkle råd:

  • Lag en blomstereng eller plant ulike blomster som blomstrer til ulike tidspunkter. Dermed får biene mat gjennom hele sesongen.
  • Åpne ditt eget insekthotell i hagen. Bygg selv eller kjøp et ferdig hotell hvor biene kan bo.
  • Sett ut vann til biene. Gjerne i en skål hvor de kan drikke. Husk å legge ut steiner, klinkekuler eller annet biene kan lande på i vannet.
  • Unngå å bruke plantevernmidler, soppdrepende midler eller ugressmidler i hagen.
  • La plenen gro litt ekstra før du slår den, så insektene kan spise av ugress og andre vokster som blomstrer. La humla suse

Våre radiokanaler

Kontakt oss

Hovedkontor i Oslo:
Tlf: 21 55 59 10
Adresse: Skippergata 33, 0154 Oslo

Om Radio Metro

Radio Metro AS

Org. Nr. 959 380 708

Ansvarlig redaktør: Bjørn-Martin Brandett

Personvernavtale

© 2024 Radio Metro AS. All rights reserved.