Fortalte én sannhet om Trygve Lie

Aksell18. januar 20192min0
Odd Karsten Tveit var årets første gjest i Fredagslunsjen på Kristiansand folkebibliotek. Og foran et fullsatt publikum snakket han med Fredrik Wandrup om FNs første generalsekretær, som Tveit mener sviktet sitt embete til tross for at han sees på som gudfar av israelske ledere. Det er bare én av mange sannheter som viser Lies aktive […]

Odd Karsten Tveit var årets første gjest i Fredagslunsjen på Kristiansand folkebibliotek. Og foran et fullsatt publikum snakket han med Fredrik Wandrup om FNs første generalsekretær, som Tveit mener sviktet sitt embete til tross for at han sees på som gudfar av israelske ledere. Det er bare én av mange sannheter som viser Lies aktive virke frem til han døde av hjerteslag på juleferie på Geilo 30. desember 1968.

Da Israel ble opprettet som egen stat og dermed delte Palestina i to, så hadde Lie et håp om at han hadde skapt en fred som skulle vare i generasjoner, men sannheten 70 år senere, er at det fortsatt er uro i den regionen.

I sitt arbeid med boken «Gudfaren Trygve Lie. Generalsekretæren som sviktet FN», har han fått hentet ut papirer både fra KGB, Israel og Norge som får frem en sannhet som er egentlig et historisk hull i forhold til hva du finner på Wikipedia.

– Det står ikke så mye om hva han gjorde i Midtøsten da han var generalsekretær i FN, sier Tveit til Metro Sør.

Han håper det vil komme en stor biografi som kan fortelle hele historien om den tidligere utenriksministeren, fylkesmannen, industriministeren og handels- og skipsfartministeren, som også prøvde å sjekke opp Sonia Hennie på en litt spesiell måte.

– Han har vært en historisk skikkelse i Norge, og det har vært skrevet biografier om tidligere statsministre, utenriksministre og forsvarsministre, men det mangler en biografi om Trygve Lie.

Hør intervjuet med Odd Karsten Tveit her.

Våre radiokanaler

Kontakt oss

Hovedkontor i Oslo:
Tlf: 21 55 59 10
Adresse: Skippergata 33, 0154 Oslo


Om Radio Metro

Radio Metro AS

Org. Nr. 959 380 708

Ansvarlig redaktør: Bjørn-Martin Brandett

Personvernavtale

© 2024 Radio Metro AS. All rights reserved.