
Det er foreløpig en liten andel av befolkningen som anser seg selv som vegetarianere, men i aldersgruppen 15 – 24 år er det 5 %, ifølge en undersøkelse av Ipsos punlisert i 2019.
Hvis du skal ha besøk av en vegetarianer i julen er det hyggelig å kunne servere noe som smaker skikkelig godt og som er laget med omtanke, og skal du ha 20 gjester i løpet av julen, er et sannsynlig at én av dem spiser vegetarisk.
Tips til hva du kan servere
Opplysningskontoret for frukt og grønt har plukket frem noen retter helt uten kjøtt.
Innbakt nøttestek tar litt tid å lage, men farsen kan lages i god tid og evt. fryses dersom det skulle være aktuelt. Den kan også stekes i form uten butterdeig eller stedes som burgere. Server gjerne med julens tilbehør, for eksempel rødkål eller rosenkål og poteter, eller bare med en frisk grønn salat.
Vegisterkaker er et godt alternativ til medisterkaker. De er laget av blomkål og sellerirot, og krydret med julens krydder, for å få frem julestemningen. Prøv dem – de smaker nydelig for alle, og kan brukes sammen med surkål, poteter og bruk saus, akkurat som du ville.
Grønne tips til juledagsbordet kan være potetlefser med pesto og bakte grønnsaker, ovnsbakt tortilla etter tomatbruschetta.
Har dere lyst på en helt annen smak en dag? Prøv denne deillige Shakshukaen den gir en annen smaksopplevelse etter flere dager med tung julemat.
Foto og oppskrifter: Opplysningskontoret for frukt og grønt.