
Fastelavn betyr «kvelden før fasten» og kommer fra nedertysk. Fastelavnssøndag markerer at vi går fra vinter til vår, og feires søndagen som faller syv uker før 1. påskedag. Tidligere ble anledningen feiret over flere dager, men er i moderne tid blitt begrenset til én søndag.
Torunn Nordbø forklarer at bollene sannsynligvis stammer fra 1600-tallets Tyskland og innebar at man skulle fete seg opp, før man skulle faste. I Norge begynte tradisjonen rundt starten av 1900-tallet.
Uttrykket blåmandag kommer fra fastelavnsfeiringen og er mandagen etter fastelavnssøndag. Noen steder på Vestlandet spiser man hetevegger. Det er varme boller som man heller over melk, sukker, smør og kanel.
Fastelavnsboller med Krem

Ingredienser
Bolledeig:
- 100 g smør
- 600 g hvetemel
- 100 g sukker
- 1 ts bakepulver
- 2 ts malt kardemomme
- 3 ½ dl melk
- 1 egg
- 1 pakke gjær
- 1 egg til pensling
Fyll og pynt:
- 3 dl kremfløte
- 1 pakke ferdig vaniljekrem
- 2 ½ dl melis
- 4 ss bringebærsyltetøy
Slik går du frem
Denne oppskriften bruker det klassiske kremfyllet, men det finnes mye annet som også kan brukes, som vaniljekrem, rørte skogsbær eller pisket krem og lemoncurd.

Oppskriften er hentet fra brødogkorn.no