Er gaming det nye brettspillet?

Aksell3. november 20198min0
Gaming barn

Mange barn og unge, også voksne, bruker flere timer hver dag på dataspill, populært kalt gaming. Er det riktig at barna bruker all denne tiden på å spille dataspill med andre over internett, og hva kan du som forelder bidra med?

I denne episoden av Tett På, en partnerpodcast av Radio Metro i samarbeid med Eidsiva Bredbånd, er nettopp dette tema; gaming og e-sport, og hva kan du gjøre hvis dataspill er den store interessen hjemme.

Jill Bottolfsen snakker med Kjartan Mikkelsen, dataprogrammerer i Eidsiva Bredbånd og gaming-pappa, og Levi Haakenstad Sørensen, profesjonell e-sport-utøver, som valgte å slutte på sykepleierstudiene til fordel for Berlin og sin store lidenskap.

Gaming-pappa

Kjartan (47 år) har spilt dataspill siden han var liten, og nå spiller han sammen med barna sine. Hva syns en som både jobber med data og gamer selv om at guttene hans bruker mye tid på dette?

— Måten vi gjør det på er at vi tar med oss laptopene våre og setter oss rundt stuebordet sånn at vi kan se hverandre i øya når vi spiller.

— Og spiser middag samtidig? Spør Jill.

— Nei, middag gjør vi uten datamaskin, og det er superviktig for meg. Og så spiller vi og prater med hverandre over dataskjermene, sier Kjartan.

— Men dere har et godt språk, det er ikke sånn at dere kjefter på hverandre og sier stygge ting som veldig mange gjør når de blir så engasjerte? Lurer Jill på.

Pass på språkbruken

Kjartan presiserer at han syns det er viktig å spille sammen med barna sine, blant annet for å få dem til å reflektere over hva som blir sagt og om det bidrar til noe positivt. Det kan ofte gå en kule varmt mellom spillerne, og Kjartan kaller det “raging”:

—»You fu**ing noob” er faktisk noe av det snilleste du kan bli kalt. Men da er det veldig ryddig at det er med voksne som sier “tror du dette gjør at de andre på laget ditt spiller bedre”. For dette er jo en konkurranse. Vi voksne må få barna til å tenke over hva de sier, og det er superviktig. Vi skal være gode forbilder for barna. Det er det samme som i fotball og idrett.

Programleder Jill Bottolfsen, også mor til to barn som liker å spille, har mange spørsmål om hvordan gaming kan påvirke barna, på godt og vondt. Foto: Thorvald Ness // Radio Metro

Kan barna bli avhengig?

Jill lurer på hva Kjartan tenker om profesjonelle gamere, altså e-sportsutøvere, versus spillavhengighet. Gamingpappaen mener dette handler om foreldrenes involvering, at foreldrene er positive forbilder og gir barna gode alternativer til spillingen.

— Jeg er ikke så redd for det, men det er som med alle andre ting; gjør du det for mye uten andre alternativer er det usunt. Det å spille dataspill sammen med unga sine, og kanskje noen av dem blir så gode at de fortsetter å spille, det er jeg med på!

— Det som er skummelt, syns jeg, er ungdom som blir alene og ensomme. De er kjempesosiale på den digitale plattformen, men ikke i virkeligheten. Akkurat det har jeg ingen løsning på, men det er viktig for oss voksne å jobbe med. Vi er forbilder både i den digitale verden og utenfor, og vi må lære barna om dette, avslutter Kjartan.

 

I juli gikk Levi Haakenstad Sørensen og laget hans helt til topps i PUBG Europe League Contenders. PUBG, eller PlayerUnknown’s Battlegrounds er et online kampspill. Foto: Whelsko/Flickr // PlayerUnkown’s Battlegrounds

Proff e-sportsutøver

Levi Haakenstad Sørensen (29 år) valgte å slutte på sykepleierstudiene og flytte til Berlin for å jobbe som profesjonell e-sportsutøver på heltid. Han forteller at det trengs mye fysisk trening for at hodet skal fungere optimalt, både styrke- og løpetrening er viktig. Jill lurer da på hvordan en vanlig arbeidsdag fortoner seg for Levi:

— Jeg våkner jo litt senere enn vanlige arbeidsmennesker gjør, sier Levi.

— Det fikk du vel mye kjeft for da du var yngre av foreldrene dine, tenker jeg, din latsabb, kom deg opp, smiler Jill.

— Jeg har fått høre det, ja. Så er det å spise frokost, dra rett på trening og hjem til kl. 13. Da analyserer jeg kamper fra i går, og tar opp ting med laget siden jeg er lagleder, og klargjør en plan for dagen. Så spiller vi frem til kl. 18. Da lager vi middag og prater sammen innad i laget. Og så er det spilling fra kl. 19 til 23, forteller Levi.

— Hva sa muttern da du valgte å satse på e-sport? Lurer Jill.

-Muttern følger jo ivrig med nå, ser alt av kamper og det er veldig gøy, men akkurat da var det litt tøft for henne, men hun så den gleden og iveren jeg hadde for det og hun fulgte opp. Jeg begynte å vise henne og det fikk henne til å forstå hvor stort dette er.

Så nå er hun e-sport-mamma? Spør Jill.

Ja, nå er hun e-sport-mamma! Svarer Levi.

Tett på er tilgjengelig på der du hører podcast, og på www.eidsiva.net

Våre radiokanaler

Kontakt oss

Hovedkontor i Oslo:
Tlf: 21 55 59 10
Adresse: Skippergata 33, 0154 Oslo


Om Radio Metro

Radio Metro AS

Org. Nr. 959 380 708

Ansvarlig redaktør: Bjørn-Martin Brandett

Personvernavtale

© 2024 Radio Metro AS. All rights reserved.