Arbeidet med å utvikle enda mer bærekraftige emballasjetyper har topp prioritet i det danske ølbryggeriet Carlsberg, som blant annet eier norske Ringnes. Siste bidrag er en ny prototype av en fiberflaske fremstilt av trefiber og plantebasert materiale.
Dette er en innovasjon og et svært spennende utviklingsprosjekt. Om dette er framtidsflasken er for tidlig å si. Det gjenstår også en del arbeid før vi er klare for å presentere den endelige flasken for markedet, sier bærekraftansvarlig i Ringnes, Emma Bjørke.
Det er produsert opp 8000 flasker av det vi kaller 2.0-versjonen av flasken, hvorav 200 av disse er kommet til Norge. Utviklingen av trefiberflasken startet i 2015.
Biobasert plast og frefiber
– Gjeldende versjon består av 45 % biobasert plast – såkalt PEF-polymerforing. Det ytre skallet består av trefiber (55%). Dette gjør flasken helt biobasert, bortsett fra korken som foreløpig er laget av aluminium, sier Bjørke.
– Men hvorfor er det ikke utelukkende en flaske av trefiber?
– Det korte svaret er at dette handler om å sikre kvaliteten på ølet. For å holde ølet like friskt og smakfullt i opptil seks måneder er det helt nødvendig å legge til en barriere mellom væsken og flaskens papirlignende ytre skall. Hun understreker at PEF-plasten er utelukkende fremstilt av fornybare, biobaserte råvarer. – Den kan holde på karbondioksid bedre enn den vanlige plastflasken (PET), så både miljøet og ølet vårt kan dra nytte av denne løsningen. Flaskens ytre skall av trefiber bidrar til å holde ølet kaldere lenger på grunn av bedre isolerende egenskaper enn foreksempel bokser eller glassflasker, fortsetter hun.
Neste generasjon under utvikling
Carlsberg og partnere jobber nå med å presentere en ny og enda bedre versjon av flasken, versjon 3.0. – Veien videre handler om å gjøre den indre PEF-plastbarrieren så tynn som mulig. Konkret jobbes det for å redusere bruken av PEF-plast fra dagens 18 gram til 5 gram per flaske. I tillegg er målet å erstatte aluminiumskorken med et biobasert alternativ, avslutter Bjørke.