Eksperttips på lammetilberedning

Linda Holzerland19. september 20185min0
Lammepizza matprat

Vi har hatt besøk av kjøttfagansvarlig hos Matprat, Bjørn Tore Teigen. Nå som lammesesongen er her kommer han med noen gode tips for tilberedning av lam.

– Hvis du får med deg hvitløk og litt rosmarin, så har du kommet deg veldig langt, sier han. Han legger til at fersk rosmarin er å foretrekke, men det er ingen grunn til å avlyse middagen om man kun finner bøsseversjonen av krydderet.

Krydder er viktig

Salt og pepper er selvfølgelig også vesentlig når man lager nesten all slags mat, men er det flere fargerike og alternative måter å tilberede lammekjøtt på?

– Ja, mener kjøttfageksperten. – Man kan blant annet tilberede kjøttet med litt mer eksotiske kryddersorter, som for eksempel noe fra det asiatiske kjøkkenet. Da fungerer både five spice og sweet chili godt.

Lammestek til middag
Lammestek er en slager som søndagsmiddag. Foto: matprat.no
«Julesmaker» er også gode på tunga

Litt julete smaker skal også være en god måte å bokstavelig talt spice opp maten på. Typisk julekrydder som kanel er en fin måte å variere litt. Han legger også til at det ikke er nødvendig å skjære krydderet inn i kjøttet, men det holder å klappe litt. Om man fortsatt er i tvil når det gjelder lammelår, har Bjørn Tore nok et forslag.

– Mange setter også pris på et røkt lammelår, jeg synes det er veldig godt, da får man også en litt rødere farge på kjøttet.

Bilde av lam tikka
Lam tikka er et noe eksentrisk alternativ til ordinært lammelår, men ikke nødvendigvis mindre smakfullt. Foto: matprat.no

Bjørn Tore har også meninger om taco. Han stiller seg sterkt bak ideen om lam i taco og curry. Det kan du høre mer om her.

 

Steketid har mye å si

Hvor lenge maten er i ovnen har er også vesentlig for hvordan middagen ender opp.

– Steketid avhenger selvsagt på hva slags størrelse det er på låret, men med langtidssteking så fungerer fem timer på 80 grader som regel bra. Når det gjelder kortere steketid så er det ideelt med 125 grader på to eller to og en halv time.

Temperaturmåler er et nyttig verktøy. Foto: matprat.no
Alle har forskjellige preferanser

Han legger også til at om man får hendene på en kjernetemperaturmåler så kan det være til stor hjelp. – 68 grader er god temperatur om man liker maten litt rå på innsiden, men for dem som liker det litt bedre stekt er 72 grader en bedre ide.

For flere tips når det gjelder tilberedelse av lam, kan du besøke matprat.no

Våre radiokanaler

Kontakt oss

Hovedkontor i Oslo:
Tlf: 21 55 59 10
Adresse: Skippergata 33, 0154 Oslo

Romerike:
Adresse: Storgata 13A, 2000 Lillestrøm


Om Radio Metro

Radio Metro AS

Org. Nr. 959 380 708

Ansvarlig redaktør: Bjørn-Martin Brandett

Personvernavtale

© 2022 Radio Metro. All rights reserved.