
I tredje kvartal gikk Norge fra en ekstremt tørr sommer, til den våteste september noensinne. De norske kraftprisene var om lag 85 prosent høyere i tredje kvartal i år, enn i tilsvarende kvartal i fjor. Den gjennomsnittlige nordiske kvartalsprisen for tredje kvartal ble den høyeste registrerte på 20 år, forteller Norges vassdrags- og energidirektorat (NVE)
– Den nest tørreste julimåneden siden vi startet målinger i 1900 førte til særdeles lite tilsig til kraftmagasinene. Høye temperaturer gjorde at det i enkelte uker var mer fordampning enn nedbør. Vannmangelen var så stor at forventningen til nordiske kraftpriser gjennom vinteren på et tidspunkt lå over det forventede nivået på tyske kraftpriser. Dette ville ført til netto import i Norden fra Tyskland i løpet vinteren, sier Vegard Willumsen, seksjonssjef i NVE.
Mens Norge får mesteparten av elektrisitet fra vannkraft, er kull og gass mer vanlig i resten av Europa
– Tørkesituasjonen bidrog til at de høye brenselsprisene hadde en sterkere påvirkning på den norske kraftprisen enn normalt. I et normalår har Norge et kraftoverskudd som gjør at norsk kraftpris ligger under prisene på kontinentet, påpeker Willumsen.
Rekordrask forbedring av prisene
I august ble det derimot mye regn, og det førte til at situasjonen endret seg ekstremt fort.
– Jeg kan ikke huske å ha sett en så rask og kraftig forbedring i kraftsituasjonen. Til tross for tørken i juli, ble tredje kvartal 2018 det våteste tredje kvartal noensinne. Dette medvirket til et fall i kraftprisen mot slutten av kvartalet, forklarer Willumsen.
