Ekspert: – Tenn fra toppen

Fire av fem nordmenn fyrer feil. Det viser en undersøkelse Norstat har gjennomført på vegne av bransjeforeningen Norsk Varme. Det riktige er å tenne på bålet fra toppen.

– Denne fyringsmetoden gir mindre røykutvikling og sot i skorsteinen. Det gir også langt bedre varmeutnyttelse av veden, sier styreleder i Norsk Varme, Steinar Vigdal. Han understreker at det er viktig å gi bålet litt tid.

Tenning fra toppen etter 2 og 5 minutter. Foto: SINTEF.

 

Forsker Morten Seljeskog. Foto: SINTEF.

– Det tar gjerne litt lengre tid å få fyr i bålet når man tenner fra toppen, derfor er det lurt å bruke tennbrikketter. Det er best å pakke vedkubbene tett sammen. Da vil flammene spise seg nedover og flammen vil leve lenger, istedenfor at hele vedstaben tar fyr med en gang, sier Vigdal.

– SINTEF Energi og andre forskningmiljøer har dokumentert at opptenning fra toppen med rene vedkubber i bunn og småved/flis på toppen vil redusere partikkelutslippene med mellom 50-80 prosent, forklarer forsker ved SINTEF, Morten Seljeskog.

SINTEF har gjennom flere forsøk målt effekten av denne fyringsmetoden. Forsker ved SINTEF, Morten Seljeskog, forteller at resultatene av den norske undersøkelsen målte 60 prosent reduksjon av partikkelutslippene fra peisen. I Sveits har det blitt utført samme type forsøk, som har vist en reduksjon på 50 – 80 prosent.


Meld deg på vårt nyhetsbrev og motta råd og tips om lokal radioreklame.