
Førjulstiden er høysesong for brann og desember er tradisjonelt årets klart verste brannmåned.
I følge Norsk Brannvernforening er det de typiske brannårsakene som øker i førjulstiden. Glemte gryter og kjeler på komfyren og uforsiktighet ved bruk av levende lys. Kanskje ikke så rart, ettersom vi i desember gjerne koker og steker mer mat enn vanlig. Det tennes også langt flere levende lys enn vanlig.
Brannsikringstips
Kommunikasjonssjef i Sector Alarm, Sissel Eckblad, deler noen brannsikringstips.
1. Ha kontroll på dine brannvernprodukter. Har du brannalarm, brannslukningsapparat og brannteppe?
2. Ikke forlat kjøkkenet og komfyren når du lager mat.
3. Vær forsiktig med levende lys.
4. Slå alltid av elektriske apparater etter bruk.
5. La aldri oppvaskmaskin, vaskemaskin eller tørketrommel gå når du ikke er hjemme.
6. Se til at lysestaker og telys står fritt i rommet.
7. Trekk alltid ut stikkontakten når du er ferdig med å lade mobiltelefonen, nettbrettet eller datamaskinen
Direktoratet for Samfunnssikkerhet og Beredskap forteller i en pressemelding at hele 57 prosent av alle boligbranner starter på kjøkkenet. Stua er det nest mest brannfarlige rommet med 10 prosent. I blokkleiligheter startet cirka 75 prosent av alle branner på kjøkkenet.
-Tradisjonen og kosen skal vi selvfølgelig beholde – men med noen få enkle grep kan du sikre deg en tryggere førjulstid, avslutter Sissel Eckblad hos Sector Alarm i pressemeldingen.
Foto: Nubia Navarro / pexels.com /