Pass på dyrene dine!

Flere steder i landet venter høye temperaturer denne uka, og det blir ekstra viktig å ha omsorg for dyr når det blir varmt. Mange hunderaser er avlet med korte snuter. Utfordringene dette kan føre med seg i hverdagen til disse hundene, blir enda større når det er varmt. Hunder med kort snute er spesielt utsatt for heteslag.

Avles til livsbegrensende og livstruende sykdommer

Kortsnutede eller brachycephale hunder har multiple helseplager, grunnet sitt ekstreme eksteriør. Forskning viser at de blant annet kan slite med å puste, føde, løpe, stelle seg og sove. En konsekvens av denne fremavlede dårlige helsen, er også at de har kort forventet livslengde.

- Disse ekstremavlede hundene trenger vår omsorg i varmen. Det er ikke alle hundeeiere eller hundepassere som er klar over hvordan man kjenner igjen varseltegn på overoppheting og som dermed ikke søker skygge og et kjølig sted for hunden i tide. Om hunden først får heteslag vet vi at dødeligheten er høy, selv om hunden får intensivbehandling, sier Roaldset veterinær og daglig leder i Dyrebeskyttelsen Norge.

Forskning viser at av de 6 rasene med høyest risiko for heteslag, er 5 brachycephale raser. Hunder regulerer temperatur i luftveiene og nesegangen. Siden nesegangen er avlet bort og luftveiene innsnevret eller delvis blokkert, er også disse hundenes mulighet til å effektivt regulere varmen avlet bort. Hundene er ikke slik fra naturens side, det er måten hundeavlen har blitt drevet på som gjør at disse hundene har svært dårlig evne til å regulere kroppstemperaturen. Forskning viser at de har tre ganger så stor sannsynlighet for å dø av et heteslag, sammenlignet med hunder med vanlig snute. Hunder som lider av fedme, har også høyere risiko for å bli rammet av heteslag, sammenlignet med normalvektige hunder.

Hva kan man gjøre for å unngå heteslag

Heteslag kan komme snikende, og overraskende på eier. Siden det ikke alltid er så lett for en eier å oppdage, bør man kjenne til tegnene på heteslag (se faktaboks).

For å prøve å unngå heteslag bør man legge turene til tider på døgnet hvor temperaturen er lavest og sola svakest. Unngå aktivitet i varmen. Det er også viktig å huske på at varm asfalt og sand kan gi brannskader på poter og må unngås. Hud med lite pels kan bli solbrent, og enkelte dyr vil ha godt av å få på solkrem.

Skygge er også selvsagt viktig- pass på at dyret ditt har tilgang på skygge, og husk at steder med sol/skygge endrer seg i løpet av dagen. Vurder alltid om hunden har det bedre og tryggere hjemme, når været er varmt.

I tillegg oppfordrer Dyrebeskyttelsen Norge alle til å passe på at alle dyr, både ville og tamme. Sett gjerne ut litt vann i hagen eller på balkongen slik at ville dyr, fugler og insekter har god tilgang på friskt vann.

Hva gjør du hvis hunden blir overopphetet

Er hunden overopphetet må du ringe veterinær, samtidig som du prøver å få temperaturen ned. Det er viktig at du ikke kjøler ned dyret for fort, og du skal derfor bare bruke kjølig men ikke iskaldt vann. For å få ned temperatur kan man gi hunden skygge, gi litt vann i flere omganger dersom hunden er bevisst og klarer å svelge, og skylle hele hunden i vann. Man kan bruke våte håndklær på hundens hals, hode og bryst for å kjøle ned, eller en vifte dersom man har dette tilgjengelig.

Faktaboks 1

Tegn på heteslag:

 • pesing
 • tungen er rullet opp og bak
 • rødt tannkjøtt og slimhinner
 • tilbaketrukne munnviker
 • sikling
 • slapphet.

Faktaboks 2

Hunderaser som er spesielt utsatt for heteslag

 1. Chow Chow
 2. Engelsk Bulldog
 3. Fransk Bulldog
 4. Dogue de Bordeaux
 5. Greyhound
 6. Cavalier King Charles Spaniel

Tekst: Dyrebeskyttelsen Norge


Disse turene anbefales nå

Her er seks tredagersturer du kan ta før ferien er over. – August er den fineste tida i fjellet!

Lange dager, frisk fjelluft, sol som varmer og fantastisk utsikt. Utnytt at stiene er tørre og de betjente hyttene fortsatt er åpne. Du rekker mye på tre dager. 

– Jeg anbefaler alle å ta en tur til fjells nå, for august er vel egentlig den aller fineste tida i fjellet!  Det er fortsatt noen uker igjen av skoleferien, så det er ikke for seint å ta med familien. Og har man mulighet til å ta fjellturen etter at skolen har startet igjen kan man få stier og turer enda mer for seg selv, sier Dag Terje Klarp Solvang, generalsekretær i DNT. 

De fineste og fredeligste fjellturene kan du få nå. I august og i september byr fjellet på en forlenget smak av sommer og en herlig forsmak på høsten.  

– På DNTs betjente hytter er det plass. Det er mulig å bestille plass på forhånd, men også å komme uanmeldt. Velkommen til fjells, sier Klarp Solvang.  

Under er DNTs tips til et utvalg flotte turer du kan klare på tre dager 

1) Herlig helg på Hardangervidda 

Hardangervidda er lett tilgjengelig på grunn av mange fine hytter og ruter med nærhet til veier og offentlig transport. 

Turen Finse – Krækkja – Haugastøl/Tuva er en middels krevende tur.
Ta toget til Finse. Dag to går du til Krækkja, med majestetiske Hallingskarvet på venstre hånd og vidda på den høyre. Etappen er cirka syv timer.

På Krækkja byr vertskapet på god middag, hyggelige folk og en rolig kveld ved peisen. Den siste dagen får du en lett firetimers tur til Haugastøl, eller fem timer til Tuva pluss tre til Ustaoset. 

2) Klassiske høydepunkter i Rondane  

Praktfulle og populære Rondane inviterer til fantastiske turer, og de betjente hyttene byr på deilig lokalmat og god stemning. 

Rondvassbu – Bjørnhollia –Rondvassbu er en tur på 45 kilometer som er gradert til middels krevende. Ankomst første dagen med bil, buss eller tog til Otta. Videre til parkering eller lokal buss til Spranget. Fem kilometer lett grusvei til Rondvassbu og utsikt til majestetiske 2000-metertopper. Den neste dagen starter med båt over Rondevatnet.

Fra Rondvassbu og Bjørnhollia er det også mange flotte turmuligheter, med flotte topper og fine dalfører. Og om du vil kjøre helt til døra er Grimsdalshytta et fint alternativ. 

3) Til seters i Langsua 

Langsua sør for Jotunheimen ble nasjonalpark i 2011. Området er gjestmildt og lettgått, og har koselige turisthytter med korte avstander mellom. 

Et av de mest populære startstedene er DNT-hytta Liomseter. Vakkert beliggende på setervollen er dette et ypperlig utgangspunkt for hyggelige turer med fast opphold eller rundturen Liomseter – Storkvolvbua. Det er cirka fem timer hver vei. Enkel ankomst med bil frem via E6 fra Lillehammer eller med offentlig transport. 

4) Fiskelykke på Saltfjellet

En fin rute til en tredagers tur er Tverrbrennstua – Bjellåvasstua – Tretnes i Saltdal. 

Bjellåvasstua ligger flott til i nordenden av Nordre Bjøllåvatnet/BajepRuovdajavrre. Med gyldig fiskekort for statsgrunn er det god grunn til å tro på fiskelykke enten du benytter stang, garn og oter. Robåt ligger i naustet ved hytta.  

Dag 1 tar du buss eller bil til Beiarfjellet. Gå til Tverrbrennstua, det tar cirka en time. Dag 2 går fra Tverrbrennstua til Bjellåvasstua, det tar cirka 7 timer. Dag 3 går fra Bjellåvasstua til Tretnes i Saltdal. Cirka 5 timers gange og deretter buss til Bodø. 

5) På gammel drifteveg fra Sirdal 

Ruta går Skredå – Støle turisthytte – Tomannsbuturisthytte – Tverråna i Hunnedalen.  

Deler av denne turen går i samme trase som jærbøndene brukte da de drev sauene opp til heiebeitet i Sirdal. En flott tur i et småkupert og frodig terreng. 

Dag 1 går du Skredåbygda – Skredåna – Støle, det tar cirka fire timer. Dag 2 går etappen Støle – Øyestøldalen – Tomannsbu og tar cirka fem timer. Dag 3 går fra Tomannsbu til Hunndalen parkeringsplass, og det tar cirka tre timer.  

6) Glitrende topptureldorado 

Glitterheim er lett tilgjengelig med bil og buss. De siste syv kilometerne for egen maskin på grusvei, til fots eller på utleiesyklene du alltid kan låne her. Fra hytta kan du gå enkle familievennlige turer, eller nå en rekke flotte 2000-metertopper og spise kortreist, nydelig mat. Glittertind er Norges nest høyeste fjell og er en tur på cirka fem timer tur/retur som kan gås av de fleste. Glitterheim er også et naturlig start- og overnattingssted på en rundtur gjennom området, blant annet til Memurubu og Spiterstulen.   


Ekspertens 10 enkle grilltips

Sommeren er en gyllen anledning til å trekke fram grillen. Her er 10 enkle tips fra Bjørn Tore Teigen, kjøttfagansvarlig for Matprat.

Grillekspert Bjørn Tore Teigen. Foto: matprat.no

1. Bruk direkte og indirekte varme

Har du to soner, med ulik tempratur, på grillen vil det være lettere å ha kontroll på kjøttet.

2. Planlegg så godt som mulig

Planlegg det som kan planlegges. Da håndterer du uforutsette ting bedre. Kjøp inn råvarene dagen før. Gjør klar marinaden og kjøttet. Slik at det bare er å hive på grillen. Finn ut hva som tar lengst tid å grille, og ha en plan. Da blir det hyggeligere å grille.

3. Bruk tennrør

Mange bruker for mye tenn-veske. Det er ikke nødvendig. Bruker du et tennrør eller en luftlighter er får kullet varmt nok på 5 til 10 minutter.

4. Bruk steketermometer

Ha kontroll på tempraturen på det du griller. Da slipper du å grille det lengre enn du må, og resultatet blir bedre.

5. Bruk grillklype

Grillklype og stekespade er bedre for kjøttet. Bruker du en gaffel renner mye av kjøttsaften ut og du får et tørrere resultat.

6. Trykk på hamburgeren

Foto: Stian Broch, godt.no.

Lag en liten grop i hamburgeren før du griller den. Da slipper du at den "blåser" seg opp på midten og blir en kjøttkake.

7. Grill ferdig på en side

 

Mange snur kylling, hamburger og fisk for tidlig. Vent til den enkelt slipper risten. Slipper den ikke, kan du grille mer på den siden.

8. Grill fisk med skinnsiden ned

Hvis du griller fisk er det enklest å grille med skinnsiden ned. Skinnet blir en hinne som hindrer at fisken smuldrer opp på grillen.

9. Vær rask med grønsakene

Grønnsaker går raskt på grillen. Trenger ofte ikke mer enn 2-3 minutter. Da smaker de best.

10. Huskeregel for marinade: KOS

Alle marinader bør innholde KOS. Krydder, olje og syre. Ikke bruk en dyr olje. Bruk en som tåler høy varme, som raps- eller maisolje. Mariner noen timer, men helst over natten i kjøleskap. Her kan du lese mer om "KOS" og marinader.

 

Bilder: matprat.no / Kaboompics.com / Malidate Van, Pexels / Radio Metro.


Slik får du sove i sommervarmen

Med kveldstempraturer opp mot 30 grader er det mange som sliter med å sove på varme soverom. Her er noen tips til hvordan du lettere kan falle til ro om kvelden.

1. Reflekter sollyset: Bruk lys- og varmeavvisende gardiner.

2. Gå i hvilemodus: Ikke tren hardt eller utsett deg for skjermlys før du skal legge deg.

3. Ta kjelleren i bruk: Varm luft stiger, derfor kan det være lurt å sove i kjelleren, eller å flytte madrassen ned på gulvet om det blir for varmt.

4. Luft riktig: Luft på kvelden når det har blitt kjøligere i luften. Da går temperaturen i rommet ned. I tillegg blir luftkvaliteten i rommet bedre.

5. Aircondition: Har du en varmepumpe med aircondition-funksjon, ikke nøl med å bruke den.

Trenger mindre søvn

Trøsten for mange kan være at man trenger mindre søvn på sommeren. Til NRK sier lege og søvnekspert Magnus Fredheim, at søvnhormonet melatonin brytes ned av lyset om sommeren. Derfor vil vi føle oss mer opplagt, selv om vi får mindre søvn.

Ifølge Fredheim er det ingen grunn til bekymring hvis man sover mindre på sommeren. Skulle det være så ille at du kun får 3 timer søvn en natt, vil man kunne ta igjen den tapte søvnen neste natt.

– Da vil man ha en mye større andel av dyp søvn. Slik vil du kunne hente inn den tapte søvnen, men det er bare for én natt, forklarer Fredheim til NRK.

Bilder: Pexels // Ivan Obolensky. 


Ikke ta med deg denne hjem fra sommerferien

- Veggedyr er et stort problem i Norge, og veggedyrbestanden har økt betraktelig de siste 5-10 årene i følge folkehelseinstituttet.

Det sier Arne Nese som er teknisk sjef i Rentokil skadedyrkontroll. Han blir nærmest daglig kontaktet av nordmenn som har fått en ubuden gjest i sengen.

Det er på sommeren vi nordmenn opplever flest møter med disse små skadedyrene.

- Mange tar med seg dyrene hjem når de reiser i inn- og utland, sier Nese.

Arne Nese har flere års erfaring med bekjempelse mot veggdyr. Foto: Heine Stangeby

Her kan du høre hva man skal gjøre om man vil unngå veggeddyr, og hva man gjør om man skulle få med seg veggedyr hjem etter reisen.

- Mange tar med seg dyrene hjem når de reiser i inn- og utland, sier Arne Nese. Foto: Rentokil
Teknisk sjef i Rentokil, Arne Nese i samtale med programleder Gøte Strindler. Foto: Heine Stangeby

 


Felles krafttak mot trafikkdøden

Justerte fartsgrenser, økt bruk av fotobokser, økt tilstedeværelse av politi og forsterket informasjonsarbeid er noen av tiltakene som kan bli brukt i kampen mot trafikkulykkene.

Samferdselsminister Jon-Ivar Nygård, Statens vegvesen, politiet, Trygg Trafikk og mange av landets fylkeskommuner var mandag samlet i et krisemøte om trafikksikkerhetsutviklingen.

Slår seg sammen

- Utviklingen vi har hatt de tre siste månedene må snus. Derfor slår vi oss sammen og intensiverer arbeidet med trafikksikkerhet både på kort og lang sikt. Det er dessverre ingen enkle og kjappe løsninger. Men sammen håper vi å nå frem til trafikantene, sier vegdirektør Ingrid Dahl Hovland.

Samferdselsminister Jon-Ivar Nygård er glad for vegdirektørens initiativ til krisemøtet.

- Utviklingen er urovekkende. Trafikkulykker rammer nådeløst, brått og uventet. Det er for tidlig å si noe om årsak til ulykkene som har skjedd. Det er også for tidlig å si noe om dette er utslag av tilfeldige variasjoner, eller starten på en mer langvarig trend. Men kampen pågår. For vi har ingen å miste i trafikken, sier Nygård.

Veidirektør Ingrid Dahl Hovland og statsråd Jon-Inge Nygård har gjennomført et krisemøte med en rekke aktører om trafikksikkerhet. (Foto: Kjell Bjørn Vinje)

Dobling av trafikkdrepte

Bakteppet er alvorlig og krevende: Så langt i juni er 14 drept i trafikken mot sju i hele juni i fjor.

Så langt i år viser Vegvesenet foreløpige tall at 60 har omkommet på norske veier. For første halvår i fjor – til og med juni – var tilsvarende tall 31.

- Jeg er glad for at de største aktørene nå står sammen om å intensivere arbeidet. Vi står nå foran sommermåneder som erfaringsmessig ligger høyt på ulykkesstatistikken. En periode med mye trafikk og høyere fart. Dette gir større risiko for ulykker, sier Hovland.

Noen av tiltakene

Mandagens møte kan sees på som et slags oppstartsmøte for et operativt samarbeid for de kommende ukene og månedene.

 • Vegvesenet vil vurdere fartsnedsettelse på utvalgte risikostrekninger uten midtdeler på riksveinettet
 • Økt bruk og utvidet «oppetid» for fotobokser på risikostrekninger
 • UP gjennomfører Aksjon grønne veier hele sommeren (juni, juli og august) med kontroll av fart, rus og uoppmerksomhet, samt bilbeltekontroller.
 • Økt tilstedeværelse langs vei av Vegvesenets utekontroll
 • Vegvesenet gjennomfører straksmøter med aktørene fra ulike risikogrupper, som motorsykkel.
 • Trygg Trafikk, Samferdselsdepartementet, UP, Utdanningsdirektoratet, Helsedirektoratet, landets fylkeskommuner og Vegvesenet samarbeider om et forsterket informasjons- og kampanjearbeid om trafikksikkerhet.
 • Alle aktører med samordnet og forsterket pressearbeid om trafikksikkerhet
 • Statens vegvesen vil vurdere hyppigere oppsummeringer av sitt omfattende ulykkesanalysearbeid, som skal deles underveis med aktørene. Denne kunnskapen er viktig for å kunne målrette tiltakene bedre.

Er en ølflaske av tre fremtidens emballasje?

Arbeidet med å utvikle enda mer bærekraftige emballasjetyper har topp prioritet i det danske ølbryggeriet Carlsberg, som blant annet eier norske Ringnes. Siste bidrag er en ny prototype av en fiberflaske fremstilt av trefiber og plantebasert materiale.

Dette er en innovasjon og et svært spennende utviklingsprosjekt. Om dette er framtidsflasken er for tidlig å si. Det gjenstår også en del arbeid før vi er klare for å presentere den endelige flasken for markedet, sier bærekraftansvarlig i Ringnes, Emma Bjørke.

Det er produsert opp 8000 flasker av det vi kaller 2.0-versjonen av flasken, hvorav 200 av disse er kommet til Norge. Utviklingen av trefiberflasken startet i 2015.

Biobasert plast og frefiber
– Gjeldende versjon består av 45 % biobasert plast – såkalt PEF-polymerforing. Det ytre skallet består av trefiber (55%). Dette gjør flasken helt biobasert, bortsett fra korken som foreløpig er laget av aluminium, sier Bjørke.

– Men hvorfor er det ikke utelukkende en flaske av trefiber?

– Det korte svaret er at dette handler om å sikre kvaliteten på ølet. For å holde ølet like friskt og smakfullt i opptil seks måneder er det helt nødvendig å legge til en barriere mellom væsken og flaskens papirlignende ytre skall. Hun understreker at PEF-plasten er utelukkende fremstilt av fornybare, biobaserte råvarer. – Den kan holde på karbondioksid bedre enn den vanlige plastflasken (PET), så både miljøet og ølet vårt kan dra nytte av denne løsningen. Flaskens ytre skall av trefiber bidrar til å holde ølet kaldere lenger på grunn av bedre isolerende egenskaper enn foreksempel bokser eller glassflasker, fortsetter hun.

Neste generasjon under utvikling
Carlsberg og partnere jobber nå med å presentere en ny og enda bedre versjon av flasken, versjon 3.0. – Veien videre handler om å gjøre den indre PEF-plastbarrieren så tynn som mulig. Konkret jobbes det for å redusere bruken av PEF-plast fra dagens 18 gram til 5 gram per flaske. I tillegg er målet å erstatte aluminiumskorken med et biobasert alternativ, avslutter Bjørke.


Ikke la grillsommeren gå opp i røyk

15 prosent har opplevd brannfarlige situasjoner når de har grillet. - Hvert år ser vi gress-, skog- og husbranner på grunn av uforsiktighet, sier brannekspert.

- Nordmenn elsker å grille om sommeren, enten hjemme etter jobb, ute i parken eller på feriereisen. Det krever kunnskap å grille, og noen forberedelser må på plass før du kan tenne en eneste flamme, sier brannekspert Øystein Øren i Frende Forsikring.

- For eksempel skal du aldri tenne opp hvis du ikke har noe å slukke flammene med ved grillen. Det er et veldig enkelt råd, men flere branner kunne vært unngått hvis det alltid ble fulgt, sier Øren.

Vent med alkoholen
I en undersøkelse Norstat har gjort for Frende Forsikring sier 15 prosent at de 1000 spurte at det har svidd seg under engangsgrillen eller oppstått brannfare når de har brukt grill.

- Jeg håper alle som skal bruke engangsgrill er forsiktige og husker på at den kan føre til stor skade. For eksempel har ikke mengder med alkohol noe med grilling å gjøre. Vent med det til grillen er kald, sier Øren.

Følg med på været
Frende-eksperten ber alle være forsiktige med bruk av engangsgriller, men også sigarettsneiper og annen ild som lett kan være kilden til en større brann når sommerværet slår til.

- Følg med på værmeldingen og vit hvordan det er med brannfaren akkurat der du er, sier han. Øren minner også om det generelle forbudet mot å gjøre opp ild i skog og mark fra 15. april til 15. september.

- Slik er det hvert år, sier branneksperten.

Brannekspertens beste råd

 • Ikke sett engangsgrillen på brennbart materiale. Sett den på grus, sand eller stein, ikke på planker eller gress.
 • Griller du på terrassen eller annet brennbart underlag, skaff en steinhelle eller en gulvbeskytter.
 • Så lenge grillen er varm må du holde den under oppsyn.
 • Aldri la barn eller kjæledyr være alene, eller leke, i nærheten av en tent grill.
 • Ha alltid godt med vann i nærheten.

Slik slokker du engangsgrillen
- Husk at det tar lang tid før engangsgrillen er kald nok til å kastes når du har brukt den. Du bør bruke godt med vann til å kjøle og slokke og ofte trengs det mer vann enn du skulle tro. Hvis du ikke bruker nok vann fordamper det og selv små glør inne i småvått brensel kan antenne på nytt, sier Øystein Øren.

Ifølge Landbrukets Brannkomite viser forsøk at en liten kulegrill med grillbriketter kan være varm mellom syv og ti timer hvis den ikke slokkes. Engangsgrillene blir enormt varme under.

- De kan rett og slett antenne eller skade underlaget, sier Øren.

Grillvettreglene - grunnleggende sikkerhetsråd ved grilling

Engangsgrill/kullgrill

 • Grillen skal stå trygt og stødig med god avstand til brennbart materiale, også fra undersiden.
 • Ikke bruk mer tennvæske enn nødvendig, og aldri på varm grill.
 • Vær varsom ved opptenning av grillen.
 • Ha alltid en bøtte vann eller en hageslange nær grillen. Ved bruk av engangsgrill, ta med en stor flaske vann.
 • Påse at grillen er slokket, og at asken er kald før den kastes på et sikkert sted. Engangsgrill bør slokkes med vann etter bruk.

Gassgrill

 • Før du åpner for gasstilførselen på beholderen, påse at alle blussene er stengt.
 • Antenn alltid grillen med åpent lokk straks etter at gasstilførselen er åpnet.
 • Når grillingen er over, påse at både gassblussene og flaskeventilen er stengt.
 • Sjekk slanger jevnlig for sprekker og lekkasjer.
 • Kjenner du gasslukt og mistenker lekkasje, steng straks av gasstilførselen på gassflasken og flytt flasken til et sikkert sted.

Felles for all grilling

 • All grilling skal foregå utendørs.
 • Barn og kjæledyr skal aldri være alene eller leke i nærheten av en tent grill.
 • Hold grillen under oppsyn så lenge den er varm.
 • For mye alkohol og grilling hører ikke sammen.
 • Ha førstehjelpsutstyr for behandling av brannskader tilgjengelig.
  Kilde: Brannvernforeningen

Slik lager du sunn is

Det er mange gode grunner til å lage egen is. Lager du isen selv har du bedre kontroll på hva både du og barna dine spiser. Hjemmelaget is kan spises hver dag og det er en fin måte å spise mer frukt og bær på.

- Det er faktisk enklere enn man skulle tro, sier ernæringsrådgiver Iselin Bogstrand Sagen fra Opplysningskontoret for frukt og grønt.  

Server is hver solskinnsdag 

Lager du egen is kan du få inn godt med frukt og bær, og du kan lage den med langt mindre tilsatt sukker. I flere tilfeller vil det være nok med frukten og bærenes egen naturlige sødme. I tillegg unngår du unødvendige tilsetningsstoffer, forteller ernæringsrådgiveren og fortsetter; 

- En is en gang iblant fra kiosken eller butikken er selvsagt ingen fare. Men mange foreldre kjenner på samvittigheten over at det fort kan bli litt vel mye is når det er sommer og sol ute. Små barn har liten magesekk og blir fort mett, da er det viktig at det vi serverer er næringsrikt. Hjemmelaget is er ingen dårlig erstatning, heller tvert om, det kan være skikkelig godt.  

Oppskrifter på næringsrik is til både store og små 

For at det skal være gjennomførbart å lage egen is må det være enkelt, her er fem raske og gode oppskrifter. Bruk gjerne norske jordbær og etter hvert norske bringebær når de blir tilgjengelig i butikk.  

Bringebærsmoothie- is: Lages av smoothie og fryses på pinner. Enklere blir det ikke.  

Ekte jordbærpinner: Det eneste du trenger er jordbær og vaniljekesam.  

Bananis med jordbær: Kalles også nicecream! En fin måte å bruke opp godt modne bananer. 

Yoghurtis med bær på pinne: Bruk de bærene du vil. Norske jordbær og bringebær passer perfekt. 

Yoghurtis med jordbær: Yoghurt + jordbær = sommer


Én av fire nordmenn planlegger bilferie i sommer

Nær én million nordmenn oppgir at de skal på bilferie i sommer. – Vi bør være mer opptatt av å unngå ulykker enn å komme fortest mulig frem, sier skadeforebygger.

I en undersøkelse Respons Analyse har gjennomført for Fremtind, forsikringsselskapet til SpareBank 1 og DNB, oppgir èn av fire nordmenn at de skal på bilferie i Norge i sommer. Det gir økt risiko for skader og trafikkuhell. 

– Sommeren er vanligvis høysesong for alvorlige trafikkulykker. Det stiller enda større krav til oss som sjåfører. Husk å beregne god tid i sommertrafikken, sier skadeforebygger Therese Hofstad-Nielsen i Fremtind.

Så langt i år har 49 mennesker mistet livet i trafikken. Utrykningspolitiet varsler at de vil trappe opp innsatsen for å få ned ulykkestallene på veiene i sommer. 
 

Kvinner frykter skader - menn vil fort frem

Undersøkelsen viser også at én av tre nordmenn er bekymret for å kollidere på bilferie. Like mange oppgir at de ikke er bekymret for noe. 

Det er store forskjeller i hva damer og menn frykter mest. Menn frykter bilkø og motorstopp i større grad enn kvinner, mens kvinner er mer bekymret for å kollidere og å kjøre av veien enn menn.  

– Ingen liker bilkø, men husk at høy fart og forbikjøringer skaper farlige situasjoner for både deg selv og dine medtrafikanter. Vi bør bry oss mer om å unngå alvorlige hendelser enn å komme fortest mulig frem, råder Hofstad-Nielsen.

Dette bekymrer oss mest i trafikken: 

 • Å kollidere med andre biler: 36%
 • Bilkø: 13% 
 • Motorstopp: 13% 
 • Å kjøre av veien: 10% 
 • Misfornøyde og grinete barn: 10% Punktering: 10% 
 • Ladekø: 7% 
 • At jeg går tom for strøm eller drivstoff: 5% 
 • Er ikke bekymret for noe: 36% 


9 tips til en trygg bilferie:
 

 • Kjør når du er våken og opplagt. Bytt sjåfør eller stopp om du blir trøtt.  
 • Hold din plass i køen. Du sparer faktisk bare 40 sekunder per mil på å kjøre i 100 fremfor i 90 km i timen. Har du 15 mil til hytta eller din endelige destinasjon, tilsvarer dette ti skarve minutter. 
 • Pakk bilen skikkelig: Det tyngste nederst, og sikre løse gjenstander. Selv de minste gjenstander kan gi fatalt utfall ved en bråbrems.  
 • Nyere biler og spesielt mange elbiler har god akselerasjon. Ta det pent ut av veikryss, ut av rundkjøringer og når du skal «flette» i kø, inn og ut av kollektivfelt og på motorveien.  
 • Om du ikke har mobilstativ, la mobilen ligge mens du kjører. Har bilen Bluetooth bør du koble til denne før du starter å kjøre. 
 • Gjør deg ferdig med tasting før du kjører. Ikke snap, skriv SMS eller plott inn adressen på GPS mens du kjører.  
 • Ikke stol blindt på alle funksjonene i bilen, som for eksempel ryggekamera. Bilens bevegelser er kun sjåførens ansvar.  
 • Ta deg tid når du skal parkere og rygg alltid inn på parkeringen, ikke ut.  
 • Uansett biltype og størrelse på motor: Kjør alltid pent og etter forholdene.