Å bruke VPN fra Norge har blitt mer populært de siste årene, i takt med at nettsider og tjenester blokkeres fra det norske fastlandet.
Bruksområdene er mange, men mesteparten av VPN bruken i Norge kan knyttes til ønsket om å omgå blokkeringer av medietjenester, slik som Hulu, Disney+ og Popcorn time.
I denne guiden finner du 5 tips til hvilke faktorer man bør vektlegge ved valg av et virtuelt privat nettverk.
1.Tjenesten bør ha en fornuftig pris
For det første: Hos de aller fleste VPN-selskap vil prisene falle desto lenger periode du betaler for tilgang. Ofte er det mulig å oppnå rabatter på alt fra 50-70% hvis man velger å kjøpe en pakke på 1 år, fremfor 1 måned (som et eksempel).
Prisene er også veldig ulike, med store differanser mellom hvert selskap. Det er heller ikke uvanlig at noen selskap setter egne priser for VPN kunder i Norge, som kan være vesentlig høyere enn hva man måtte betalt i andre land.
Nordmenns kjøpekraft er en del høyere enn de fleste andre land, og derfor kan de ta seg bedre betalt per kunde. ITavisen har publisert en guide som viser deg hva du må betale for et virtuelt privat nettverk i Norge. Artikkelen tar også for seg hvilke VPN tilbud som er de beste for å surfe streamingsider slik som Hulu og Netflix.
Prisen for et VPN nettverk kan fort beløpe seg til over 900 kroner i året, mens de billigste programmene vil koste mellom 200-300 kroner per år (gitt at man kjøper tilgang for 1-2 år av gangen).
Undersøk VPN selskapene nærmere før du bestemmer deg
Det er lett å tenke at kvaliteten øker i takt med prisene, men det er ikke alltid tilfellet. Derfor burde man alltid lese seg opp på hver leverandør i forkant. Husk også at de seriøse operatørene gir en 30 dagers garanti fra tidspunktet man betaler for tjenesten. Da har man rett til å kreve refusjon hvis man ikke synes tjenesten holder mål.
2. Programvare og antall brukere
En annen utfordring vil være programvaren og hvorvidt den støtter det operatørsystemet man bruker på PCen eller mobiltelefonen. Så godt som alle VPN-programmer har inenbygd støtte for Apple, Microsoft og Google sine systemer (merk: iOS, Windows og Android), men det er færre som støtter Linux, som et eksempel.
Ikke minst – Sjekk hvor mange brukerekontoer som kan aktiveres samtidig. Se for deg at du ønsker å bruke VPN på mobiltelefon, nettbrett og datamaskin. Her ville det vært uheldig hvis programmet tillot maks 2 tilkoblinger. Da måtte man i såfall logget seg ut på én av enhetene når man byttet mellom hver enhet.
Standarden er at programmene åpner for minst 5 tilkoblinger, men det finnes utgaver som tillater både færre og flere tilkoblinger enn dette.
3. Verdt å vite om VPN bruken innad i Norge
Mange nordmenn bruker VPN på daglig basis, av ulike årsaker. Ta tilgangen til Sumo, NRK og andre medier som et eksempel. Reiser man på ferie til f.eks Spania så vil disse tjenestene sperres, uavhengig av hvorvidt man har betalt for et abonnement.
Det er uheldig, særlig hvis man ønsker å følge med på nyheter, se sport eller filmer i løpet av ferien. I slike tilfeller kan man bruke et virtuelt privat nettverk for å få tilgang til innhold i Norge. Men før man velger en norsk VPN er det greit å lese seg opp på differansen mellom de ulike markedsaktørene.
4. Bytt server etter eget ønske
VPN selges ofte inn som en all-round løsning som løser alle problemer knyttet til blokkert innhold. I realiteten må selskapene jevnlig oppdatere serverne sine, ettersom ip adresser blokkeres av innholdsleverandører.
Dette er viktig å vite om, fordi det påvirker kvaliteten på tjenesten – særlig hvis den rettes mot bruk i Norge.
Her er et eksempel:
Du har tilgang til et virtuelt privat nettverk med norsk IP adresse. En dag blir adressen sperret av innholdsleverandøren, som betyr at du ikke lenger kan se på innholdet. Hos de beste VPN operatørene vil du kunne bytte om til en annen server i Norge for å gjenvinne tilgang.
De billigste tjenestene vil derimot som regel ikke åpne for dette. I stedet tildeler de kun én adresse per land, som betyr at den blir ubrukelig.
Ønsker du spesifikt å få tilgang til innhold i Norge? Da bør du ha minst 5-10 adresser å velge mellom, så du ikke risikerer å bli “låst ute”.
5. Antall brukere og hastighet
Flere VPN selskap har en interface som viser deg hvor mange brukere som surfer fra denne samme serveren til enhver tid. Makskapasiteten ligger ofte et sted mellom 35-50 unike brukere per enhet. Hva du bør vite om dette er at ytelsen fort kan falle vesentlig hvis det er for mange som benytter seg av nettverket.
Antallet brukere er likevel ikke alltid en god indikator på hastighet. Kvaliteten mellom forskjellige VPN tjenester varierer kraftig, og noen kan ha unike servere (hvor du er eneste bruker), men fortsatt gi elendig kvalitet. Det kan lønne seg å teste hasigheten manuelt når man har koblet seg opp for å se hvor mye data som går tapt på grunn av det virtuelle private nettverket. Flere tjenester kan hjelpe med dette, men den anbefalte løsningen er Google Speed Test.