Ifølge den unge gründeren Håkon Ellingsen (18) skal appen Bloomful være et supplement til det eksisterende tilbudet for ungdom når appen lanseres i Norge 15. juni.
I en alder av kun 18 år har Håkon Ellingsen skapt selskapet Ellingsen Group med et team på 75 personer fra hele verden. I begynnelsen juni åpnet de eget hovedkontor på Kongsvinger. De fleste som er tilknyttet Ellingsen Group er unge mennesker. I samtaler seg i mellom fant de ut at ungdoms utfordringer med mental helse er ganske like over hele verden – på tross av kulturelle forskjeller. Det ga dem ideen om appen Bloomful.
Håkon Ellingsen forklarer at appen skal gi ungdom mulighet til å komme direkte i kontakt med profesjonelle fagfolk.
– Ungdom lever livet sitt i det digitale – på sine mobiltelefoner, datamaskiner og tablets. Det er like naturlig for unge mennesker å kommunisere med hverandre digitalt som ansikt til ansikt. For veldig mange er det nok til og med enklere å snakke med andre over nett. Hvorfor det offentlige ikke satser enda mer på digitale tilbud er litt merkelig, sier gründeren.
– Et lavterskeltilbud
Mot slutten av 2021 var det flere i selskapet – fra forskjellige land i ulike verdensdeler – som snakket om hvor mange unge de kjente som slet med psykisk helse. Og uansett hvilket land de kom fra, var det vanskelig å få hjelp som passet ungdommenes behov.
Håkon Ellingen forteller at det nesten var umulig å unngå at ideen om Bloomful kom til overflaten.
– Jeg tror det er positivt at det er ungdom som har gjort den faktiske utviklingsjobben her. Bloomful skal være et lavterskeltilbud, og brukergrensesnittet skal være så bra at det tiltrekker seg ungdom.
Samtidig understreker Ellingsen at Bloomful skal være et supplement til helsetilbudet ungdommene har i de landene hvor appen lanseres.
– Det offentlige tilbudet er ulikt fra land til land, men samtidig er det vår erfaring at svært mange sider ved problemene unge sliter med har store likhetstrekk. Det er så mange fantastiske mennesker som bruker livene sine på å hjelpe ungdom, og vi skal gjøre absolutt alt vi kan for å dytte frem heltene både i det offentlige og i organisasjoner. Likevel er vi overbevist om vi har funnet et hull i systemet og at verden trenger Blooomful, sier 18-åringen.
Vil få unge til “å blomstre”
Ellingsen peker på utfordringer som sosialt stigma, lange køer og at mange unge bor på steder hvor det ikke er mulig å oppsøke hjelp i nærmiljøet. Med koronapandemien har det blitt enda vanskeligere å få hjelp.
18-åringen mener det er både trist og uheldig at så mange av de unge som sliter psykisk ikke oppsøker hjelp.
– Med Bloomful viser vi at vi tar situasjonen på alvor og vi håper nå at appen kan være et tiltak for å senke terskelen hvis man ønsker å snakke med noen profesjonell, sier gründeren og fortsetter.
– Bloomful handler om “å blomstre” og vi vil at unge mennesker skal kjenne på følelsen av å slå ut i full blomst!
Bakgrunn:
- Ifølge en undersøkelse gjennomført av YouGov i oktober 2021 sliter hver femte person under 30 år med sin mentale helse. 1000 personer i Norge over 18 år svarte på undersøkelsen. Mange går ubehandlet og man ser også at det er høy terskel for enkelte å søke hjelp.
- En fersk rapport fra FHI viser at det har vært brudd med avtaler med helsetjenester og sosialtjenester for unge Studiene rapporterte sterkt redusert tilgang på støtte og behandling for funksjonshemmede barn, som fysioterapi, logoped og terapi. En del familier med barn og unge opplevde forsinkelser i tilbud som hjemmebesøk fra helsestasjon og avtaler med spesialister innenfor psykisk helsevern.
Om appen Bloomful:
- Gir ungdom mulighet til å komme i kontakt med profesjonelle fagfolk. Ungdommene har muligheten til å være anonyme om de ønsker det.
- 15 norske psykiatere/psykologerhar så langt tilknyttet seg Bloomful.
- Dialogen kan skje gjennom tekst, video og lyd – eller fysiske møter som blir avtalt via appen.
- Lanseres 15. juni på Kongsvinger, og flere fra det internasjonale teamet kommer.
- Pilot i Norge, deretter andre land.
Forsidebilde: Bloomful