– Dette er fremtidens mat

– Korn og særlig bygg er en viktig næringskilde det sier Torunn Nordbø i Opplysningskontoret for brød og korn.

I fremtiden er det viktig å satse på de matvarene som metter flest mulig mennesker og Nordbø sier at kornsorter som hvete, ris og mais globalt sett er den viktigste matvaren.

Torunn Nordbø. FOTO: Opplysningskontoret for brød og korn

– For at vi også i Norge skal være i stand til å selv produsere mest mulig av maten innbyggerne trenger, forskes det på kornsorter som er tilpasset klimaet vi kan forvente i fremtiden.

– Økte temperaturer og lenger vekstsesong gjør det mulig å utvide kornproduksjonen og dyrke sorter som krever lengre vekstsesong enn tidligere, sier Nordbø.

Taco med byggryn og kjøttdeig. Foto: BRODOGKORN.NO

Hun anbefaler å forsøke å bytte ut ris med kortreist, norsk bygg.

– Da får du samtidig i deg mer fiber. Noen reagerer på den litt karakteristiske smaken til bygg, fordi man er vant til at ris ikke smaker noe, men byggris er absolutt et godt alternativ til vanlig ris, sier Nordbø.

Korn har vært dyrket i minst 3000 år her i landet, og dette har ført til et stort mangfold av sorter med stor genetisk variasjon.

Poké bowl med marinert laks, mango, avokado, vårløk og byggryn. Foto: BRODOGKORN.NO

Meld deg på vårt nyhetsbrev og motta råd og tips om lokal radioreklame.